8 manieren om een kleine keuken opgeruimd te houden 

kleine keuken

Met deze tips bespaar je ontzettend veel ruimte 

Woon je in een studio, appartement, flat of een ander klein huis? Dan is de kans groot dat je een kleine keuken hebt. Een kleine keuken kan heel fijn zijn, maar het kan ook snel rommelig ogen. Want hoe houd je een kleine keuken nou overzichtelijk en opgeruimd? Wij geven je acht handige tips. Enne, die kunnen ook in grotere keukens van pas komen.  

1. Kritisch kijken naar apparaten

Er zijn talloze apparaten en gadgets die het koken makkelijker kunnen maken. Maar als je weinig ruimte hebt in de keuken, dan is het niet handig om voor ieder dingetje een apparaat aan te schaffen. Kijk dus kritisch welke apparaten je écht gebruikt en laat de overbodige machines achterwege. Sommige apparaten kun je namelijk voor meerdere doeleinden gebruiken. Een appelsnijmachine is bijvoorbeeld overbodig in een kleine keuken, want je kunt ook een appel snijden met een schilmes. Ga dus eens kritisch langs je keukenapparatuur, gooi alles wat kapot is weg en verkoop overbodige spullen. 

2. Verminder het servies 

Servies is hartstikke leuk. Het is voor sommigen dan ook ontzettend verleidelijk om steeds nieuwe mokken en kommen te kopen. Toch is het beter om daarmee te stoppen en voor een klein servies te gaan. Bewaar alleen de borden, kommen, mokken, glazen en bestek die je echt in het dagelijks leven nodig hebt. Dat scheelt je ontzettend veel ruimte in de keuken. Heb je extra servies voor als je bezoek krijgt? Berg dit dan op een andere plek op. 

3. Creatief met pannen

Het aantal pannen dat je nodig hebt, is afhankelijk van hoe uitgebreid je kookt en voor hoeveel mensen. Toch heb je vaak minder pannen nodig dan je denkt. Je kunt alles apart in kleine pannen doen, maar je kunt ook één of twee middelgrote of grote pannen gebruiken. Als je vele kleine pannen vervangt voor een aantal grotere, dan zal dit onder de streep minder ruimte innemen in jouw kleine keuken. 

4. Beperk grote accessoires 

Het is ontzettend leuk om je keuken aan te kleden met een aantal accessoires. Daar is niks mis mee, ook niet in een kleine keuken. Echter is het wel belangrijk om te kijken wat voor accessoires je gebruikt. Een grote koektrommel is hartstikke leuk op een groot aanrecht, maar in een kleine keuken staat dit al snel in de weg. Kies liever voor leuke magneten op de koelkast, mooie pannenlappen en theedoeken of een kunstwerk aan de muur. Dat decoreert een kleine keuken zónder dat het ruimte in beslag neemt. 

Op de volgende pagina vind je nog 4 manieren om een kleine keuken opgeruimd te houden.

Pagina 1/2