Reizen met het vliegtuig? 10 luchtvaartweetjes waarvan je geen idee had

vliegtuig

Wist je dit al over het maken van een vliegreis?

Vliegen schijnt de veiligste manier van reizen te zijn en toch zijn er nog veel dingen binnen de luchtvaart waarvan we geen weet hebben. Weet jij bijvoorbeeld waarom het licht wordt uitgedaan tijdens het landen en het opstijgen? Wij sommen een aantal op.

Het is inmiddels bekend waarom de raamluikjes in het vliegtuig altijd open moeten tijdens het opstijgen en de landing. En we weten ook dat het beter is om je schoenen aan te houden tijdens de vlucht. Benieuwd naar meerdere ins en outs van het vliegen? Lees snel verder.

Eten van de piloot en copiloot

Piloten en copiloten krijgen tijdens de vlucht allebei ander voedsel voorgeschoteld. Niet omdat ze diva’s zijn en eisen dat ze wat anders te eten krijgen dan de ander, maar voor het geval het eten slecht valt. Als een van hen ziek wordt van het eten, dan kan de ander – die een andere maaltijd at – de controle over het vliegtuig overnemen.

Geen baard

Heb je weleens een piloot met een baard gezien? Die kans is vrij klein. Veel luchtvaartmaatschappijen verbieden hun piloten om hun baard te laten staan. De reden? Het zuurstofmasker zou mogelijk niet goed rondom het gezicht passen als iemand een baard heeft. Het komt echter steeds vaker voor dat crewleden toch wordt toegestaan om een baard te laten staan. Wel gelden daarvoor mogelijk eisen. Zo kan het dat de baard minimaal drie weken oud moet zijn. Dit om te voorkomen dat de baard er onverzorgd uitziet. Daarna moet de baard ook goed onderhouden worden.

Waar gaan de uitwerpselen heen?

Met name wanneer je een lange vlucht hebt, moet je waarschijnlijk verscheidene keren naar het toilet. Maar wat gebeurt er eigenlijk precies met dat nummertje 1 of 2 nadat je het toilet hebt bezocht? De urine en ontlasting komen in een tank (met een capaciteit van 250 liter) op de bodem van het vliegtuig terecht. Nadat het vliegtuig landt, wordt de tank met behulp van een slang geleegd. Het afval wordt vervolgens met een vrachtwagen naar het riool afgevoerd.

Lees meer weetjes op de volgende pagina.

Pagina 1/2