Onkruid tussen de tegels? Om deze redenen moet je het niet weghalen

Onkruid tussen de tegels heeft namelijk ook voordelen

Het kan een doorn in het oog zijn, al dat onkruid tussen de tegels of vlonder. Na een hele middag op de knieën te hebben geploeterd in de tuin om al het onkruid te verwijderen, lijkt het met dezelfde rotgang weer terug te groeien. Maar eigenlijk is onkruid verwijderen helemaal niet echt nodig. Sterker nog, onkruid heeft heel veel voordelen!

Waterafvoer

Dus zeg maar dag tegen al die uurtjes ploeteren in de tuin! Je kunt de plantjes prima een tijdje laten staan en je hoeft dus helemaal niet met allerlei bestrijdingsmiddelen in de weer te gaan om ze bestrijden. Het mag er dan misschien slordig uitzien, maar een van de redenen waarom je onkruid wil behouden is voor de waterafvoer. Water kan vaak niet goed weglopen tussen tegels door. Daardoor kan het zomaar eens zijn dat jouw tuin onder water staat na een fikse regenbui. De onkruidplantjes die tussen de tegels staan nemen het regenwater in hun wortels op, waardoor er meer lucht in de grond ontstaat en het water makkelijk kan wegstromen.

Kwaliteit van de grond

Daarnaast zegt onkruid ook iets over de kwaliteit van de grondsoort in je tuin. Brandnetels, zevenblad en klein knopkruid groeien bijvoorbeeld in een voedselrijke grond, terwijl de hopklaver juist in een kalkrijke bodem is. Klein hoefblad groeit juist in aarde met een slechte structuur en kleefkruid weer in een stikstofrijke bodem. Dus wil jij bloemen poten of bijvoorbeeld groeten/planten kweken, dan kun je aan het onkruid zien of je tuin er geschikt voor is.

Insecten

Ten derde is onkruid ook een insectenlokker. Zo gebruiken onder andere vlinders de plantjes als schuilplaats en leggen ze eitjes op de blaadjes van bijvoorbeeld brandnetels. Maar zorg er wel voor dat je niet te veel van de brandnetels in je tuin krijgt, want dan kunnen ze andere planten en hun wortels gaan beschadigen. Laat er één staan en verwijder de rest. De plantjes verwijderd? Gooi het dan niet weg, maar gebruik het als mest. Ook kun je van brandnetel een soepje of kopje thee maken en maak je van zevenblad of paardenbloem siroop of jam.

Lees ook: Op een milieuvriendelijke manier onkruid verwijderen? Dit zijn 3 manieren

Bron: Maxvandaag | Beeld: Pexels