Onweer in de lucht? Dit is wat je absoluut niet én wat je juist wel moet doen

Belangrijk om de do’s en don’ts bij onweer te kennen

De afgelopen dagen hebben we het flink wat onweer moeten verduren in ons land. Zo is er al een aantal keer code geel door het KNMI afgegeven. Vaak zoeken we dekking in ons huis en wachten we totdat de onweersbuien ons land zijn overgevlogen. Maar wat zijn nu precies de do’s en don’ts op het gebied van onweer? Wij leggen het uit. 

Is er weer een grote onweersbui op komst? Dit is wat je moet doen – én wat je zeker niet moet doen.

Niet doen

  • Fietsen: soms ontkom je er niet aan en zit je net op de fiets, middenin een onweersbui. Veel mensen zeggen dat je op de fiets veilig bent, omdat de banden van je fiets van rubber zijn. Dit is echter niet waar. Als je op de fiets zit moet je zo snel mogelijk afstappen, de fiets een stuk verderop parkeren en direct onderdak zoeken. Het liefst in een huis en niet onder een afdakje.
  • Douchen: een van de grootste fabels die rondgaan is dat je gewoon kunt douchen tijdens een onweersbui. Het is erg belangrijk om te weten dat dit niet waar is. Alle contacten met stromend water moet je vermijden. Dit geldt dus zowel voor het douchen als het wassen van je handen of de afwas doen. Zodra de bliksem dichtbij inslaat zoekt de stroom een uitweg langs de leidingen. Er wordt geadviseerd om minimaal een halfuur na het zien van de laatste bliksemflits pas te gaan douchen of andere vormen van stromend water te gebruiken in huis.
  • In een tent schuilen: hoe logisch dit voor de meesten misschien klinkt, vaak kiezen mensen er toch nog voor om te schuilen in een tent tijdens een onweersbui. Een tent biedt geen enkele bescherming tegen de blikseminslag. Sterker nog: een tent wordt (indirect) sneller getroffen door bliksem omdat dit het hoogste punt in de nabije omgeving kan zijn. Of de tent staat in de buurt van alleen staande bomen, metalen hekken of een lantaarnpaal, wat de kans ook vergroot dat de bliksem hierop inslaat.

Doen

  • Stekkers uit het stopcontact: bedradingen, pluggen en stekkers zijn niet veilig tijdens een onweersbui. Het spanningsveld van de bliksem zoekt namelijk een weg langs deze punten in het huis. Niet alleen kan dit tot schade leiden aan je elektronische apparatuur, ook ben je zelf niet veilig wanneer je in contact staat met deze apparaten.
  • Schuilen: het zoeken van goed onderdak is erg belangrijk. Een gebouw of auto is goed in deze situatie. De stalen constructie van een auto beschermt je goed tegen de gevolgen van een blikseminslag. Let op dat het dak van de auto volledig is afgedekt en dus geen cabrio-auto. Schuilen onder bomen, bosranden of metalen afrasteringen is het gevaarlijkste wat je kunt doen tijdens een onweersbui.
  • Hurken: als je je in de open lucht bevindt, ga dan gehurkt op de grond zitten met de hielen tegen elkaar. Plat op de grond liggen wordt sterk afgeraden. Bevind je je in het water? Verlaat het water dan zo snel mogelijk. In grotere boten met een afgesloten metalen hut ben je veilig op het water.

Lees ook: Geen oog dicht gedaan door het warme weer? Met deze 8 tips slaap je ook goed in deze hitte

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: RTL Nieuws | Beeld: pxhere