Dit plantje zou ervoor zorgen dat je huisdier geen last meer heeft van teken

hond en kat teken huisdieren

Heeft jouw huisdier weleens een teek?

Je wandelde even met je hond door het bos en het is weer raak hoor: het arme dier heeft een teek bij zijn oor. Dus moeten we weer met lood in de schoenen die parasiet bij ons huisdier weghalen. Aangezien we inmiddels mogen genieten van iets warmere temperaturen, betekent dat helaas ook dat het teken- en luizenseizoen is aangebroken. Hoewel er tegenwoordig handige tekentangen zijn om een teek te verwijderen is voorkomen nog steeds beter dan genezen.

Met dit plantje kun je voorkomen dat je huisdier een teek krijgt.

Afrikaantjes

Heeft je hond, kat of konijn weleens een teek gehad? Zaai of plant dan een paar Afrikaantjes in je tuin! Het vrolijk gekleurde moestuinplantje weert namelijk ongedierte. Dit is dan ook de reden dat je het plantje regelmatig spot bij boeren. Het Afrikaantje bevat een stofje dat aaltjes (miniwormen) doodt. Ook houdt het teken, luizen, mieren en ander ongedierte op afstand. Als je het plantje zelf had willen zaaien ben je helaas net te laat, als je de plant wilt zaaien moet je dat doen vanaf maart tot eind mei. Wel kun je nog Afrikaantjes kopen bij een tuincentrum en in de grond planten of in een bloempot zetten. Let wel op dat je het plantje op een zonnige plek zet. Een Afrikaantje heeft zo’n zes uur zon per dag nodig.

 

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Midna is guarding the marigolds

Een bericht gedeeld door Sabrina (@dinkyferret) op

Tea tree olie

Thuis zal je dier dankzij een Afrikaantje minder kans hebben om een teek te krijgen, maar als je met je hond het bos ingaat, kun je moeilijk een Afrikaantje meenemen. Om te voorkomen dat je hond tijdens de wandeling een teek oploopt, kun je een beetje tea tree olie in de nek van je dier druppelen. Dit hoef je trouwens niet elke dag te doen. 

Hoewel dit twee manieren zijn om tekenbeten bij je huisdier te voorkomen, biedt het geen garantie. Als je dieren vaak buitenkomen, is het daarom belangrijk om alsnog elke dag even te controleren of je dier teekvrij is.

Lees ook: RIVM waarschuwt voor teken: ‘Zo’n beest komt zelden alleen’

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Elle, Mijn Keukentuintje | Beeld: Pexels