RIVM waarschuwt voor teken: ‘Zo’n beest komt zelden alleen’

Het RIVM deelt een belangrijke waarschuwing over het gevaar van teken

We zitten op dit moment midden in het tekenseizoen. In de maanden juni en juli komt de helft van de meldingen van tekenbeten binnen. Mede door het hoge aantal tekenbeten deelt het RIVM een belangrijke waarschuwing: een teek komt zelden alleen.

Wist jij dit al over teken?

Waarschuwing RIVM

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) deelt een belangrijke waarschuwing: “Vind je bij het controleren van je lichaam een teek, zoek dan verder naar andere tekenbeten.” Tekenradar.nl heeft een inventarisatie uitgevoerd, waaruit bleek dat veel mensen meer dan één beet tegelijk oplopen. “De meeste mensen melden maar een teek. Maar bijna een op de vijf mensen meldt twee of meer tekenbeten”, zo legt Kees van den Wijngaard, hoofdonderzoek bij het RIVM uit.

Extra vrije dagen

Met Hemelvaart en Pinksteren trekken meer mensen eropuit. Het RIVM waarschuwt daarom alle mensen die van plan zijn om te gaan kamperen, of de natuur intrekken, om dagelijks een volledige controle op teken uit te voeren. Maar niet alleen mensen die gaan kamperen of de natuur in gaan hebben kans om gebeten te worden. Mensen in het hele land lopen gevaar om een tekenbeet op te lopen.

Regionale verschillen

Wel zien de onderzoekers van het RIVM en Wageningen Universiteit grote regionale verschillen in het aantal meldingen. De meeste meldingen, maar liefst een kwart van het totaal aantal meldingen, kwam uit Gelderland. Op de tweede plaats staan de provincies Noord-Brabant en Noord-Holland.

Ziekte van Lyme

De ziekte van Lyme kan veroorzaakt worden door een tekenbeet. Na behandeling met antibiotica genezen de meeste mensen, maar soms kunnen klachten als voortdurende pijn, concentratieproblemen en vermoeidheid ontstaan. Wanneer een of meerdere teken op het lichaam worden gevonden, dienen deze direct verwijdert te worden en moet de plek minstens drie maanden nauwlettend in de gaten gehouden worden. Het RIVM adviseert om direct contact met de huisarts op te nemen als er een ring- of vlekvormige uitslag op de plek ontstaat of wanneer iemand koorts krijgt. 

Lees ook: Voorkom dat je deze fout maakt wanneer je een teek verwijdert

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: RIVM, RTL Nieuws | Beeld: Flickr, Mislav Marohni