Dat randje aan je koffiefilter? Hier moet je dat eigenlijk voor gebruiken

koffiefilter bruin randje 2

Waar is dat randje toch voor?

Velen onder ons vertrouwen elke ochtend op een Senseo, Dolce Gusto of Nespresso-apparaat voor hun bakkie pleur. Lekker, maar voor anderen gaat er niets boven die goede, oude filterkoffie. Met filterkoffie kun je zelf bepalen hoe sterk je je koffie maakt en het huis geurt heerlijk als je het apparaat aanzet. 

Koffiedik

Om filterkoffie te zetten heb je natuurlijk een koffiefilter nodig om het koffiedik te scheiden van de koffie. Dit filter is uitgevonden door de uit Dresden afkomstige huisvrouw Melitta Bentz, die hier op 8 juli 1908 patent voor verkreeg. Zij kwam op dit idee, omdat zij zich ergerde aan koffiedik in de kopjes. Hierop bedacht ze een papieren filter, gemaakt van een vloeipapier uit een schoolschrift van haar zoon, dat zij in een metalen schaaltje legde waarin zij gaatjes had geprikt. Toen zij daarop complimenten van haar dameskransje kreeg, besloot zij patent aan te vragen. Nog dat jaar startte zij een onderneming. En het koffiefilter zoals wij dat kennen was geboren!

Proppen

Nu proppen de meeste mensen het filter gewoon in het apparaat en hierdoor lijkt het soms alsof het filter te groot is. Niets is minder waar, we doen het met z’n allen hartstikke verkeerd. Ooit nagedacht waarom er een randje op het koffiefilter zit? Met dat geribbelde randje kun je het koffiefilter netjes vouwen zodat-ie wel past in je apparaat. Dat staat netjes uitgelegd op de achterkant van de verpakking, maar wie leest dat nou nog? Jouw koffiefilter past voortaan altijd perfect in je koffiezetapparaat. Hoera!

Ook leuk: Altijd al willen weten: zoveel scheetjes zou je op een dag moeten laten

Bron: Libelle, Wikipedia | Beeld: Koffiefilter, door Serassot op de Nederlandse Wikipedia, onder de licentie CC BY 3.0

Array