Met dit stappenplan zien je houten tuinmeubelen er weer uit als nieuw

Je houten tuinmeubelen zullen weer stralen in je tuin

Een houten bankje op het gras, een houten tuintafelset op het terras of simpelweg een houten krukje om die ene plant op te zetten: houten tuinmeubelen geven je tuin de nodige jeu. Alleen is het toch wel een sneu gezicht als de meubelen lelijk beginnen te worden. Dag in dag uit trotseren je houten tuinmeubelen weer en wind, dus een opknapbeurt is zo nu en dan geen overbodige luxe.

Met dit stappenplan worden je tuinmeubelen weer zo goed als nieuw.

Stap 1: schoonmaken

Voor je iets kunt beginnen met hout, moet je het schoonmaken. Dit kun je het beste doen door een sopje te maken van warm water en een ontvetter. Je zou ook 1 deel ammoniak kunnen mengen met 9 delen water. Laat het intrekken en spoel het daarna af met schoon water. Wacht daarna tot het hout helemaal droog is.

Stap 2: oneffenheden opvullen

Gaatjes en scheurtjes zijn vrijwel niet te voorkomen als het om houten tuinmeubelen gaat. Beestjes gaan aan het hout vreten en als dit niet het geval is, scheurt het wel door het vocht. Koop bij de bouwmarkt een vulmiddel dat geschikt is voor hout en vul de gaatjes en scheuren. Probeer het geheel zo glad mogelijk te maken. Soms ontstaan er door het vulmiddel oneffenheden, deze kun je wegschuren. Zorg er wel voor dat er geen houtschaafsel achterblijft.

Stap 3: afplakken

Houd een rolletje schilderstape in de aanslag en plak alles af wat niet voorzien hoeft te worden van een likje verf. Zo hoef je de scharnieren bijvoorbeeld niet in de grondverf te zetten. Leg ook een oude doek of zeil op de grond om te voorkomen dat de ondergrond besmeurt raakt. Je kunt onder het zeil ook nog een zachte deken leggen. Als je je meubel dan op de kop moet zetten, kan de bovenkant niet beschadigen.

Stap 4: in de grondverf

Als eerst moet je een basislaag aanbrengen op het hout. Roer je grondverf eerst om met een houten stokje en gebruik een klein kwastje om de hoekjes en kantjes in te kwasten. Voor de grotere oppervlakten kun je een vachtroller gebruiken. Wees niet te zuinig met de verf en zorg ervoor dat alles is voorzien van een dikke laag die goed is uitgesmeerd. Probeer strepen te vermijden en kwast de boel horizontaal in. Laat het daarna goed drogen. 

Lees verder op de volgende pagina.

Pagina 1/2