Feit of fabel: tuinplanten verbranden als je ze in de volle zon water geeft

Wanneer geef jij je tuinplanten meestal water?

Als de mussen van het dak vallen, willen we voorkomen dat planten in de tuin verpieteren. Om te vermijden dat je groen in de tuin verlept, is het belangrijk om je planten genoeg water te geven. Velen zweren erbij om planten alleen ‘s ochtends of ’s avonds water te geven. Dit omdat je groen door het water overdag zou kunnen verbranden. Maar klopt dat wel? Wij zochten het voor je uit.

Water geven in de zon

Wellicht heb je de volgende bewering weleens gehoord. Als waterdruppels op een plant liggen en ze in de volle zon staan, werken de zonnestralen als het ware als een vergrootglas. Hierdoor zou de plant verbranden. Wetenschappers waren wel benieuwd hoe de vork in de steel zit en deden hier onderzoek naar, zo weet de website Scientias. De wetenschappers gingen in de weer met computermodellen en voerden diverse experimenten uit. Zo kwamen ze tot de conclusie dat de druppels water de zonne-energie niet zo sterk kan vergroten dat het blad van planten verbrandt. Volgens de onderzoekers waren de druppels al verdampt voordat ze het zonlicht echt konden opvangen.

Verbrande planten

Toch is het niet onmogelijk dat druppels ervoor kunnen zorgen dat de bladeren van een plant beschadigen. De wetenschappers lieten weten dat zoutig water, zure regen, chloorwater of geconcentreerde mestoplossingen wel voor verbranding van de planten kunnen zorgen. Daarnaast kunnen planten stress ervaren als koud water op hun warme bladeren belandt. Dit kun je oplossen door regenwater in een ton op te vangen en dit water op warme dagen te gebruiken om je planten water te geven.

Wel verbranden

Uit de experimenten van de wetenschappers bleek overigens dat planten met haren – denk aan tropische planten –, wel kunnen verbranden door zonnestralen en waterdruppels. Door de haren zitten de druppels wat verder van het oppervlak van de plant. Hierdoor kan het water dat op de plant ligt wel als vergrootglas dienen. De onderzoekers plaatsen overigens wel de kanttekening dat deze kans heel klein is. Ook omdat planten met haren water afstoten.

Geen kwaad

Volgens de onderzoekers kan het dan ook geen kwaad om je planten overdag water te geven. Toch kan het wel zonde zijn om je tuin overdag te besproeien op een tropisch warme dag. Het water kan immers verdampen, waardoor je plant er niet zoveel aan heeft. In dat geval zou je de planten dan toch het beste ’s avonds water kunnen geven.

Lees ook: Droge zomer in aantocht: 5 tips om je tuin te beschermen tegen de droogte

Bron: Scientias | Beeld: Pexels