Droge zomer in aantocht: 5 tips om je tuin te beschermen tegen de droogte

Er is een groot neerslagtekort in Nederland

De zomer moet nog beginnen, maar nu al kampt Nederland met een groot neerslagtekort. Het lijkt er zelfs op dat we de droogterecords van 1976 ruimschoots gaan verbreken. Dit betekent dat je tuintje of balkon snel kan verdorren. Om je buitenruimte groen te houden deze zomer en te voorkomen dat al je plantjes verpieteren, is het een goed idee om je tuin alvast tegen uitdroging te beschermen. Met deze vijf tips blijft je tuin deze zomer goed bestand tegen de droogte.

1. Schaduw en wind

Een schaduwrijke, windstille tuin heeft minder kans op uitdroging. Wind in combinatie met warmte leidt namelijk tot grote droogte. Door het plaatsen van bomen, hagen, windschermen of schuttingen sla je twee vliegen in een klap: die zorgen namelijk voor zowel extra schaduw als voor minder wind. Houd bij het plaatsen goed rekening met hoe de zon in je tuin valt om uit te rekenen hoe je de meeste schaduw kan realiseren.

2. Aarde bedekken

De grond die direct blootgesteld wordt aan zonlicht, droogt een stuk sneller uit. Door de aarde te bedekken blijft de grond eronder vochtig en wordt het daar niet te warm. Je kunt de grond bedekken met kruipende planten (bodembedekkers) of bijvoorbeeld met kiezelstenen en schelpen.

3. Moestuin afdekken

Als je een moestuin hebt, kunnen de droge grond en de felle zon ertoe leiden dat je oogst verloren gaat. Zonde! Hier is het dus extra belangrijk om de aarde vochtig te houden. Uitdroging van je moestuin kun je voorkomen door je groenteplanten af te dekken met vliesdoek. Vergeet vooral niet om je plantjes genoeg water te geven.

4. Niet schoffelen

Meteen weer een klusje minder: de schoffel kun je beter laten staan in een droge zomer. Door te schoffelen behaal je het tegenovergestelde resultaat, want het omspitten van de grond stimuleert verdamping. Daardoor droogt de aarde juist nog verder uit! 

5. Geef je planten ’s avonds water

Het tijdstip waarop je de tuinplanten water geeft, kan van groot belang zijn in de droge zomermaanden. Als je overdag met sproeiers en gieters in de weer gaat, verdampt het water direct door het zonlicht. Op die manier blijf je water geven zonder dat dit de droogte in je tuin verhelpt. ’s Avonds, als de zon al is gezakt, kunnen je planten het water makkelijker opnemen. In de avonduren stil je de dorst van je tuintje dus het beste.

Lees ook: Dit is de gouden regel om een stralend groen gazon te houden

Bron: Libelle | Beeld: Unsplash