Dit zijn de 5 voordelen van een mantelzorgwoning

Mantelzorg komt vroeg of laat op het pad van velen

Vroeg of laat krijgen we bijna allemaal te maken met mantelzorg. Of je nu een mantelzorger wordt of je zelf mantelzorg nodig hebt: de kans dat het op je pad komt is vrij groot. Als mantelzorger neem je een flinke taak op je. Voor mantelzorgers is het vaak niet prettig om continu op en neer te reizen. Hierom is een mantelzorgwoning de uitkomst. Ben je benieuwd hoe dit precies in elkaar steekt en wat de voordelen van een mantelzorgwoning zijn? Wij leggen het je uit. 

Een mantelzorgwoning is er in allerlei soorten en maten.

1. Niet op en neer

Ben je mantelzorger, maar woont diegene waar je voor zorgt niet in de buurt? Een mantelzorgwoning laat je bij of aan je eigen huis bouwen. De woning staat op het terrein van je eigen huis, waardoor je niet continu aan het reizen bent. Dit geeft zowel voor de mantelzorger als de persoon waarvoor je zorgt een hoop rust.

2. De keuze is reuze

Op het gebied van mantelzorgwoningen hoef je niet direct te denken aan een aanbouw. Mantelzorgwoningen zijn er in allerlei soorten en maten. Zo kun je kiezen voor een mantelzorg chalet of een mantelzorg stacaravan. Mantelzorgwoningen zijn verkrijgbaar in elke prijsklasse en er wordt ook gezorgd voor het vervoer naar de locatie.

3. Juiste inrichting

De mantelzorgwoningen zijn ingericht op mantelzorg. Zo wordt er gedacht aan een ingang die geschikt is voor bijvoorbeeld rollators en rolstoelen. Ook is zowel de bad- als slaapkamer op een juiste manier ingedeeld. Ook deze ruimtes zijn geschikt voor mensen met een rolstoel of rollator. Geen ingewikkelde constructies, maar juist lekker ruim en praktisch.

4. Geen vergunning

Voor een mantelzorgwoning op je eigen terrein zijn geen vergunningen nodig. Er moet wel een melding gemaakt worden bij de gemeente waarbij de zorgbehoefte wordt gemeten. De mantelzorgwoning mag enkel bewoond worden door één huishouden, van wie minstens één persoon mantelzorg ontvangt of verleent.

5. Eigen omgeving

Een periode waarin mantelzorg nodig is, is vaak een heftige periode. De situatie wordt er niet beter op als je dan ook nog eens uit je vertrouwde omgeving wordt getrokken. Door te kiezen voor een mantelzorgwoning voorkom je deze situatie. Dat zal een hoop zorgen wegnemen.

Lees ook: Dit is waarom deze alledaagse spullen deze kleur hebben

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Mantelzorg | Beeld: Unsplash