Wil je besparen op verlichting? Zo doe je dat

verlichting

Er zijn meerdere dingen die je kunt doen

Het zijn moeilijke tijden door de inflatie en de prijsstijgingen voor energie en stroom. Heb je besloten dat je wilt besparen op verlichting, maar weet je niet waar je moet beginnen? Wij hebben een aantal handige tips voor je.

LED-lampen

Allereerst: het klinkt misschien logisch, maar LED-lampen zijn tegenwoordig echt the way to go. Ze verbruiken een stuk minder watt dan gloeilampen, maar geven dezelfde hoeveelheid licht. Waar de gemiddelde gloeilamp 60 watt verbruikt om licht te geven, is dat bij een LED-lamp maar 5 watt. Het loont dus zeker om alleen maar LED-lampen in huis te hebben!

Smart lampen met sensor of schakelaar

Een andere grote trend op het gebied van verlichting zijn smart lampen. Je kunt ze met een app op afstand bedienen en ze werken altijd met LED-verlichting, waardoor ze erg energiezuinig zijn. Daarnaast zijn ze verbonden met het internet en je telefoon, zodat ze weten of je thuis bent. Je kunt dan instellen dat de lampen uitgaan zodra je je huis verlaat, zodat er nooit meer onnodig lampen branden.

Het is daarnaast in veel gevallen mogelijk om smart lampen te koppelen aan een sensor of een tijdschakelaar. De sensor wordt ergens anders in je huis opgehangen en registreert beweging. Is er geen beweging, dan gaan de lampen niet aan. Op die manier branden er geen lampen in kamers waar niemand zit. Met de tijdschakelaar kun je instellen wanneer lampen precies aan of uit moeten gaan. Ook daarmee zorg je er dus voor dat er alleen lampen branden wanneer dat echt nodig is.

Lampen Dimmen

De laatste bespaartip is om lampen te kopen die je kunt dimmen. Dit is bij smart lampen altijd het geval, maar er zijn ook ‘reguliere’ lampen die je met een schakelaar kunt dimmen. Het zorgt niet alleen voor wat extra sfeer, maar ook voor een stuk minder stroomkosten!

Lees ook: Besparen op tanken? Google Maps helpt met nieuwe functie

Bron: Margriet | Beeld: Unsplash, Etienne Giardet