Handig! Zo verzorg je een bananenplant

Met deze tips word jij een echte expert 

Ben jij een plantenliefhebber en hou je van tropische sferen? De bananenplant brengt je het beste van beide werelden én het is een echte eye catcher. De plant is makkelijk in onderhoud, maar er zijn wel een paar punten waar je op moet letten. Wij geven je een aantal verzorgingstips, zodat jij lang van je bananenplant kunt genieten.

Water geven

Op de juiste momenten water geven is een van de belangrijkste skills om je plant in leven te houden. Een bananenplant geef je twee keer per week water. Op warme dagen in de zomer mag hij wat extra water. Als het warm is, verdampt de plant namelijk meer vocht. Belangrijk is om de grond goed in de gaten te houden. De grond moet steeds licht vochtig zijn, maar de wortels mogen niet nat staan.

Besproeien

Het is goed om de bladeren regelmatig te besproeien, aan de boven- én onderkant. Bananenplanten komen uit een vochtig en tropisch klimaat, een sproeibeurt op zijn tijd kunnen ze daarom wel waarderen. Tijdens een zomerse regenbui kun je de bananenplant ook prima buiten zetten, ze houden van regen.

Zonlicht

Als je een bananenplant hebt bemachtigd, gun je hem natuurlijk een mooie plek in je interieur. Let wel op dat het een lichte plek is, maar niet in de volle zon. Een bananenplant heeft minimaal vijf uur zonlicht per dag nodig. Gaan de bladeren hangen? Grote kans dat je plant te weinig licht krijgt.

Voeding

Net als wij mensen, heeft een bananenplant voeding nodig om te groeien. Door de plant regelmatig (universele) plantenvoeding te geven, bevorder je de groei. Let erop dat je de juiste dosering geeft, dit staat aangegeven op de verpakking.

Verpotten

Een bananenplant groeit snel, het is dus belangrijk om regelmatig te verpotten. Hoe groter de bloempot, hoe beter. Je hebt dus echt ruimte nodig voor deze plant. Gebruik bij het verpotten geen hydrokorrels op de bodem. Het stilstaande water tussen de korrels kan zorgen voor rotte wortels.

De hoogte in

Bij het kopen van een bananenplant is het belangrijk om te kijken hoeveel ruimte je in huis hebt. De plant moet in een grote pot, maar kan ook ver de hoogte in gaan. Bananenplanten die in de tropen groeien kunnen wel drie meter hoog worden. De planten die wij in de winkel kopen worden speciaal gekweekt voor de huiskamer, maar worden alsnog anderhalve tot twee meter hoog. Er bestaat ook een dwergvariant, die kunnen tot één meter hoog worden.

Lees ook: Prikkelende planten: zó moet je een cactus verzorgen

Bron: Libelle | Beeld: Pexels