Rondje skeeleren? Vergeet dan deze dingen niet voor je de deur uitgaat

skeeleren niet vergeten

Met deze tips kom je je skeelerronde ongeschonden door

Nu de sportscholen dicht zijn, zoeken we massaal naar andere manieren om in beweging te blijven. Achter op zolder of in een stoffig hoekje in de garage pakken veel mensen de skeelers er weer bij. Wacht nog even voordat je weg racet op je blitse skeelers, want deze dingen moet je niet vergeten voordat je de deur uitgaat.

Zorg voor goede bescherming

Een ongeluk zit in een klein hoekje, en ga je skeeleren? Dan is de kans aanwezig dat je een of meerdere keren valt. Goede bescherming is daarom erg belangrijk. Zorg dat je de volgende bescherming draagt voordat je naar buiten rolt op skeelers:

  • Helm: het ziet er misschien minder mooi uit, maar liever goede bescherming tegen hoofdletsel dan goed gekleed te straat op.
  • Pols- en handbeschermers: je eerste reactie wanneer je naar voren valt is je handen voor je uit strekken om de val te breken. Goede pols- en handbescherming voorkomen dat je een polsblessure oploopt of je handen openhaalt aan de straatstenen.
  • Knie- en elleboogbeschermers: net als je handen zijn ook je knieën en ellebogen erg kwetsbaar. Voorkom breuken, kneuzingen of schaafwonden door deze bescherming te dragen. Daarbij breekt deze bescherming ook nog eens de harde klap wanneer je valt.
  • Crashpants: begin je net met skeeleren? Dan is een crashpants zo’n gek idee nog niet. Val je achterover, dan val je met een zachte landing op je billen. Het sportbroekje met extra vulling en bescherming om je billen en heupen zorgt ervoor dat je geen ernstige verwondingen oploopt.

Juiste techniek met skeeleren

Om blessures te voorkomen is het belangrijk om een goede techniek aan te houden wanneer je gaat skeeleren. Zorg daarom dat je je knieën in een hoek van 90 graden buigt, waarbij je bovenbeen bijna horizontaal ligt. Buig je enkels licht naar voren zodat je knie net iets voorbij je tenen komt. Duw je kont iets naar achter en zorg voor een lichte bolling in je rug.

Verkeersregels voor skaters

Net als voor ieder andere deelnemer in het verkeer gelden er voor skaters ook verkeersregels. Voor mensen die skeeleren gelden dezelfde verkeersregels als voetgangers. Wanneer er geen stoep meer aanwezig is mogen skaters op het fietspad verder skaten. Is er ook geen fietspad meer, dan verplaatsen ze zich naar de rijbaan.

Remmen met skeelers

De eerste belangrijke les die je moet leren wanneer je weer gaat skeeleren: hoe rem je op de juiste manier? Want in de sloot belanden, dat wil niemand natuurlijk. Zo kan je remmen met het remblokje dat zich aan de achterzijde van je rechterschoen bevindt. Een andere manier is de T-stop. Breng je achterste skeeler aan de grond met het 3e/4e wieltje achter je voorste skeeler (je skeelers vormen dan een T). Houd je gewicht op je voorste been, maar voer de druk op je achterste been om te remmen.

Lees ook: Skeeleren maar: waarom skeeleren zo’n goede workout is

Bron: Women’s Health | Beeld: Pikrepo