Scrub of peeling: wat is het verschil en wat is beter voor je huid?

scrub

Er zit een klein verschil tussen beiden

Of het nu winter of zomer is, onze huid krijgt het tijdens alle jaargetijden wel flink te voortduren. In de winter hebben we te maken met kou en veel wind en in de zomer moeten we onze huid beschermen tegen de zon. Het is daarom belangrijk om je huid goed te verzorgen, door het bijvoorbeeld regelmatig te scrubben of peelen. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen beiden?

En zo kun je het het beste aanpakken.

Verschil

Dacht jij altijd dat peelen gewoon een duur synoniem was voor scrubben? Dan zit je er helaas -net als wij- naast. Een scrub boent je huid glad door de korreltjes die het bevat. Een peeling daarentegen bevat zuren die dode huidcellen oplossen.

Wat is beter?

Vroeger was een scrub niet bepaald goed voor je huid of het milieu. Het beautyproduct bevatte vaak een erg ruwe korrel, waardoor de huid geïrriteerd raakte. Ook waren deze korrels gemaakt van plastic, wat dan weer in het zeewater terechtkwam. Gelukkig zijn de scrubs tegenwoordig niet meer zo ruw en bevatten steeds meer scrubs natuurlijk afbreekbare materialen. Wel is het over het algemeen beter om een peeling te gebruiken. Een peeling irriteert de huid minder snel en ook mensen met een gevoelige huid kunnen daarom met een peeling hun huidtextuur verbeteren.

Hoe ga je te werk?

Scrub je je huid eigenlijk nooit? Of voorzie je je huid nooit van een peeling en wil je nu toch eens beginnen? Wij geven een paar tips waar je dan op moet letten.

  • Gebruik voor je gezicht een mildere scrub dan voor de rest van je lichaam. De huid van je gezicht is veel kwetsbaarder dan die van de rest van je lichaam, daarom is een mildere scrub gewenst.
  • Scrub of peel in de avond. Wanneer je de dode huidcellen hebt verwijderd, is je huid wat gevoeliger, met name voor daglicht. Verwijder dode huidcellen daarom ’s avonds zodat je daarna je bed in kunt duiken met een voedende en vochtinbrengende nachtcrème.
  • Doordat je huid wat gevoeliger is voor zonlicht na een peeling of scub, is het aan te raden om de volgende dag een dagcrème op te smeren met een SPF, oftewel: sun protection factor.
  • Doe het rustig aan. Je huid scrubben is wat anders dan de badkamervloer boenen. Masseer de scrub met ronddraaiende bewegingen in. Ga niet voor een hardhandigere aanpak dan dit, want dat zal de huid beschadigen.
  • Scrub of peel niet te vaak. 2 keer per week je huid ontdoen van dode huidcellen is meer dan genoeg. Als je huid erg gevoelig is, doe je er juist goed aan om het wat minder te doen. In dit geval is 1 keer per week meer dan voldoende. Scrub ook nooit wanneer je huid al beschadigd is, bijvoorbeeld als je bent verbrand door de zon.

Lees ook: Belangrijk: dit zijn de waarschuwingssignalen van een vitamine B12-tekort!

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: HLN | Beeld: Pexels