1 op de 3 gemeentes voor vuurwerkverbod


Veel gemeentes zijn voor een vuurwerkverbod

Het wordt de laatste jaren steeds meer besproken: een verbod op particulier sier- en knalvuurwerk. Het idee voor een vuurwerkverbod komt vanuit de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV), vanwege de vele ongelukken die er gebeuren met vuurwerk en ook de overlast die het verzorgt. De overheid was het hier niet mee eens, maar gooide een balletje op bij de gemeentes.

Is het je eigen verantwoordelijkheid of moeten gemeentes ingrijpen?

Vuurwerkverbod

Vorig jaar hield de OVV een pleidooi om vuurwerk af te schaffen. Volgens het kabinet was dit te betuttelend, want door een vuurwerkverbod zouden ook de mensen die wél verantwoord met vuurwerk om kunnen gaan hieronder lijden. Daarom stelde het kabinet voor dat gemeentes mochten beslissen.

Enquete

NOS hield een enquête onder gemeenteraden om te peilen hoe ze tegenover het vuurwerkverbod staan. Daaruit bleek dat 88 gemeentes pal achter het vuurwerkverbod staan. De meeste andere gemeentes vinden het een lastige kwestie. Ze zien de gevaren van vuurwerk, maar vinden het lastig inschatten wat de gevolgen zouden zijn van een algeheel vuurwerkverbod.

Vuurwerkvrij

De voorlopige oplossing is dat gemeentes zelf mogen beslissen. Zo hebben de steden Amsterdam en Rotterdam besloten om vanaf volgend jaar zogenaamde ‘vuurwerkzones’ in te voeren, wat betekent dat er alleen binnen die zones vuurwerk afgestoken mag worden. Leiden wilde helemaal vuurwerkvrij worden, maar zag nog te veel beren op de weg.

Landelijk

Het grootste probleem dat gemeentes voorzien is dat het een rommeltje wordt als de ene gemeente wel vuurwerk verbiedt en de ander niet. Daarom pleiten de gemeentes die vóór een vuurwerkverbod zijn dat het toch een landelijk verbod moet worden. De gemeente Castricum, bijvoorbeeld, is voorstander van een vuurwerkverbod, maar ziet het op gemeentelijke basis niet werken: “De ene gemeente wel en de andere niet, werkt niet. Als dit niet landelijk wordt opgepakt is het plan om in gesprek met de inwoners te kijken wat en hoe we het gaan doen.”

Keten

De gemeente Twenterand zegt: “We zijn voor een landelijk verbod, maar dan wel de hele keten, dus van verkoop tot en met afsteken.” Hier lijken veel gemeentes het mee eens te zijn: een vuurwerkverbod moet landelijk zijn. Deze mening deelt ook de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

Vuurwerkvrije zones

Omdat een verbod nu niet haalbaar is, maken veel gemeentes gebruik van vuurwerkvrije zones. Wel wordt aangegeven dat het lastig te handhaven is. Ook kiezen veel gemeentes ervoor om het aan burgers over te laten om zelf zogenaamde ‘vrijwillige zones’ te creëeren. Gemeentes sporen bewoners aan om af te spreken met hun straat of buurt waar of of ze überhaupt vuurwerk af mogen steken.

Lees ook: Stint mag voorlopig niet meer terug de weg op

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: NOS | Beeld: Pexels