Je huis isoleren: dit is hoeveel je daarmee kunt besparen

Goede isolatie kan honderden euro’s aan energiekosten schelen

De winter staat voor de deur en we zetten al gauw de thermostaat een standje hoger. Heerlijk die warmte, maar dit comfort zie je wel terug op je energierekening. Als je er letterlijk én figuurlijk warmpjes bij wilt zitten, kan je huis isoleren een goede keuze zijn. Je hebt het zó terugverdiend!

Huis isoleren

Volgens Milieucentraal zijn 3 van de 4 woningen in Nederland niet voldoende geïsoleerd. Dat is enorm zonde, want goede isolatie zorgt voor een behaaglijke binnentemperatuur, minder tocht, een lagere energierekening én minder uitstoot van CO2. Bij isoleren denk je misschien aan dikke watten in de spauwmuren, maar er zijn nog veel manieren waarop je jouw huis beter af kan schermen van de weersomstandigheden. Soms kun je hier ook nog eens een subsidie voor krijgen. Win-win!

Manieren van isoleren

Dubbel glas is wellicht de bekendste vorm van isolatie. Veel huizen zijn dan ook voorzien van dubbelglas, maar nog lang niet allemaal. Vooral oudere woningen willen nog weleens enkele ruitjes hebben. Maar wist je dat er ondertussen ook ‘triple glas’ bestaat met drie glaslagen? Dit houdt nog meer kou en tocht buiten. Naast de ramen kun je ook winst boeken op het dak en in de muren, maar ook zeker in de vloer. Door bijvoorbeeld een underlayment aan te brengen onder je vloer, blijft de warmte beter hangen in huis en heb je minder snel koude voeten. Wel zo aangenaam.

Hoeveel besparen

Isolatie aanbrengen in je huis is (helaas!) niet gratis, hoewel er dus wel subsidies voor bestaan. De investering is het echter bijna altijd meer dan waard. Door je verlaagde energierekening en de subsidie heb je de kosten vaak snel terugverdiend. Hoeveel je precies bespaart? Milieucentraal is aan het rekenen geslagen en komt op de volgende bedragen. Voor een hoekwoning zonder isolatie kan het isoleren van het dak, glas, de spouwmuur en de vloer maar liefst 1900 euro per jaar besparen. Bij een tussenwoning gaat het om zo’n 1400 euro per jaar. In een twee-onder-een-kap woning loopt dit op tot maar liefst 2100 euro en in een vrijstaande woning tot wel 3200 euro! Woon je in een relatief nieuw huis dat al redelijk is geïsoleerd, ook dan valt er nog wat te besparen. Dit loopt van 370 euro per jaar voor een tussenwoning tot 700 euro per jaar bij een vrijstaand huis. Nog een leuk extraatje: een goed geïsoleerde woning is meer waard. Als je jouw stulpje verkoopt, haal je dus nog een keer winst uit deze investering.

Appartement

Woon je in een appartementencomplex, dan ligt isolatie soms net even anders. Ramen, muren en daken zijn dan vaak gezamenlijk eigendom. Dit betekent niet dat isolatie niet mogelijk is. Ook VvE’s kunnen subsidies aanvragen en samen stappen nemen voor meer wooncomfort en een lagere energierekening. Daarnaast is de vloer vaak wel je eigen eigendom en kun je daar verbeteringen aanbrengen om de warmte vast te houden. Ook als flatbewoner kun je dus je steentje bijdragen aan een lagere rekening en een beter milieu.

Lees ook: Mensen delen hun simpele tips om geld te besparen

Bron: Milieucentraal | Beeld: Pexels, Cottonbro