Kans groot dat de gevaarlijke tijgermug zich permanent in Nederland vestigt

tijgermug
Mogelijk vestigt de tijgermug zich permanent in Nederland

De aarde warmt op en dus worden onze zomers warmer en warmer. Wellicht is deze zomer een uitschieter, maar als de komende zomers ook zo warm zijn zal de tijgermug over twee jaar ons land definitief als verblijfplaats zien, aldus deskundige Willem Takken. En dat is zorgbarend, want deze mug is brengt erg gevaarlijke ziektes over.

“Dan kun je niet meer lekker buiten zitten.”

Zika

De Aziatische tijgermug zat eerder vooral in, de naam zegt het al, Azië. Daar werd veel voor de mug gewaarschuwd, aangezien deze de ziektes dengue, ook wel knokkelkoorts en zika overdraagt. Knokkelkoorts gaat bij gezonde mensen vaak vanzelf weer over, maar kan flink vervelend zijn. Voor kleine kinderen en mensen met chronische ziekten zoals diabetes en asthma kunnen er heel erg ziek van worden of zelfs komen te overlijden. Ook van het zikavirus kun je je flink ziek voelen, maar meestal knappen mensen hier gauw weer van op. Wel is het zikavirus gevaarlijk voor zwangere vrouwen, want ongeboren kinderen kunnen hier een hersenafwijking van krijgen.

Vervelende mug

Hoewel de kans klein is dat je ook daadwerkelijk ziek wordt van de mug, aangezien deze ziektes weinig voorkomen in Europa op dit moment, is de steek van de tijgermug erg vervelend. Deze is pijnlijker dan een gewone mug. Daarnaast steekt de tijgermug niet alleen in het donker, maar ook overdag. Daardoor zit je dus nooit meer lekker buiten, “omdat je constant geprikt wordt,” zegt Willem Takken. Ook kan het zijn dat de gevaarlijke ziektes door de mug over een aantal jaren wél in Europa voorkomen.

Verspreid

Hoewel de mug eerst voornamelijk in Azië voorkwam, werd hij al eens in Europa gespot. Hij kwam niet zomaar aanvliegen, maar liftte mee met vrachtschepen en -vliegtuigen, in bijvoorbeeld bamboeplanten. Dit niet alleen uit Azië, maar ook uit Italië en Spanje. Daar woont de tijgermug al een aantal jaren definitief. De eitjes die meekomen naar Nederland komen hier tijdens zulke warme zomers uit. Als ze de winter overleven, zullen het er meer en meer zijn. Daarom zal de mug zich volgens Takken over twee jaar gevestigd hebben.

Voorkomen

Om te voorkomen dat de tijgermug zich kan voortplanten kun je een aantal dingen doen. Zorg ervoor dat je geen stilstaand water in de tuin hebt staan: hierin leggen ze graag eitjes. Bloempotten en vaasjes in de tuin, maar ook regentonnen en goten zijn een ideale broedplaats. Zorg er dus voor dat je geen bakjes met stilstaand water hebt staan en dek regentonnen af. Maak de regenton na het seizoen schoon om eventuele eitjes te verwijderen. Wil je graag water laten staan voor vogeltjes en andere kleine diertjes, ververs deze dan dagelijks en maak de bakjes goed schoon.

Lees ook: Dit is waarom je nooit een koude, natte handdoek op je hond zijn rug mag leggen

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Pexels