Vakantiegangers opgelet: dit weekend extreme drukte op Europese wegen


Houd rekening met drukte op Europese wegen

Ook voor de laatste scholieren is vandaag dan eindelijk de dag daar: het is zomervakantie! Nu veel Nederlanders en Belgen vrij zijn, betekent dat ook dat er veel mensen richting het zuiden vertrekken. Houd dus rekening met grote drukte op Europese wegen. De Mobiliteitsorganisatie Touring raadt zelfs af om zaterdag te vertrekken wegens de verwachte drukte.

Nog geen zwarte zaterdag, wel code rood.

Code rood

Touring geeft code rood af voor verkeer richting het zuiden en code oranje (kortere files) voor verkeer richting het noorden. Daarom raadt Touring aan om vandaag of zondag richting het zuiden te vertrekken. Deze drukte komt door het begin van de schoolvakantie in Noord Nederland en het begin van de bouwvakantie in het zuiden.

Vertrek

Het wordt aangeraden om vanavond (vrijdag) na 21 uur te vertrekken of morgenochtend na 11 uur om de ochtendspits te vermijden. Zondag is het rustiger richting het zuiden.

Zwarte zaterdag

Zwarte zaterdag dit jaar zal plaatsvinden op 4 augustus, dit zal de absolute piek zijn qua files. Ook wordt het volgend weekend, 28 en 29 juli en zondag 5 augustus erg druk op de weg. Deze voorspellingen zijn gebaseerd om het aantal vertrekkende en terugkerende vakantiegangers op één dag.

Tips

Ga je op autovakantie en verwacht je drukte op de weg? Dan hebben we een aantal tips voor je op rij gezet om de files te overleven:

  • Tank op tijd! Als je eenmaal in de file staat wil je niet stressen over een lege tank. Als je tank nog maar voor een kwart gevuld is, is het tijd om bij te tanken.
  • Je kunt goedkoper tanken in kleinere steden en dorpen. Je kunt via Google Maps tankstations vinden die niet aan de snelweg liggen.
  • Zorg ervoor dat je genoeg water in je auto hebt liggen voor het hele gezin. Zorg ook voor voldoende voedsel, mocht je erg lang in de file moeten staan.
  • Geef je auto een kleine beurt voordat je op vakantie gaat: check de olie, koelvloeistof en bandenspanning. Je kunt ook je auto bij de garage brengen voor een check om niets over het hoofd te zien.
  • Koop zo nodig een tolbadge zodat je files voor tolpoortjes vermijdt.
  • Vermaak kinderen op de achterbank met deze tips.

Lees ook: Veilig Verkeer Nederland waarschuwt vakantiegangers: vermoeid rijden staat gelijk aan rijden onder invloed

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: HLN | Beeld: Pixabay