Oplichting! Stuur nooit je WhatsApp-verificatiecode door


Radar waarschuwt opnieuw voor oplichters via WhatsApp

Tegenwoordig kunnen we ons bijna niet meer voorstellen dat we niet via WhatsApp communiceren. SMS’en? Wat is dat? Helaas weten ook oplichters de populaire app te vinden en te manipuleren. Zo proberen oplichters al geld af te troggelen van onschuldige mensen die denken geld over te maken naar familie of vrienden. Bij de volgende techniek proberen ze je gegevens te stelen.

Wees op je hoede.

Code

De oplichters gaan als volgt te werk: een zogenaamde vriend of bekende stuurt je een appje met de mededeling dat hun WhatsApp-verificatie naar jouw nummer is verzonden. Of je die even door wilt sturen. Doe dit niet, klik niet op links uit het bericht en blokkeer het nummer. Dit is namelijk hoe cybercriminelen toegang krijgen tot jouw WhatsApp.

Telefoonnummer

Je WhatsApp-account is gekoppeld aan je telefoonnummer. De code die jij binnenkrijgt is dus ook daadwerkelijk van jouw account, niet van iemand anders. Stuur je deze vervolgens door, dan krijgt de oplichter toegang tot jouw WhatsApp-account. Hiermee kunnen ze zich voordoen als jou en zo wellicht betaalverzoeken versturen naar jouw bekenden om hen weer op te lichten.

Actie

Wat kun je doen tegen dit soort fratsen? Antwoord niet op deze berichten en meld ze bij de fraudehelpdesk. Heb je wel al je code uitgestuurd? Verwijder dan de app en installeer hem opnieuw. Je krijgt dan een nieuwe verificatiecode waarmee jouw account weer alleen van jou wordt. Het kan dan voorkomen dat je gesprekken zijn verwijderd.

Lees ook: Ellie Lust stopt met politiewerk: ‘Ik kon al niet meer blijven’

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Radar | Beeld: Pexels