1 op 7 wintersporters gaat zonder sneeuwkettingen de weg op: boetes tot 5000 euro


Groot deel Nederlandse wintersporters gaat zonder sneeuwkettingen de weg op

Veel Nederlandse wintersporters pakken op het moment de koffers om op skivakantie te gaan. Een groot deel kiest ervoor om met de auto richting hun vakantiebestemming te gaan. Waar veel mensen niet aan denken is om passende sneeuwkettingen mee te nemen, zo blijkt uit een grootschalig onderzoek van Bovag.

Eén op de zeven Nederlandse automobilisten gaat zonder sneeuwkettingen de weg op.

Hoge boetes

Daar komt nog eens bij dat zelfs zes procent van de wintersporters met zomerbanden de rit aandurft richting de besneeuwde skigebieden. Erg slim is dit niet, want volgens de brancheorganisatie Bovag kunnen automobilisten hierdoor risico lopen op enorm hoge boetes tot wel 5000 euro. Het onderzoek werd uitgevoerd onder 1002 Nederlandse wintersporters die met de auto op skivakantie gaan. Daaruit blijkt ook dat 21 procent van de vakantiegangers die wél sneeuwkettingen meeneemt, niet zeker weet of de kettingen wel passen om hun eigen banden.

Onderzoek Bovag

Jaarlijks gaan gemiddeld 1 miljoen Nederlanders op wintersportvakantie. 85 procent hiervan gaat met de auto. Omgerekend komt dit neer op zo’n 120.000 Nederlanders die zonder sneeuwkettingen naar de winterse gebieden afreizen. Zo’n 160.000 mensen nemen dan wel de sneeuwkettingen mee, maar hebben geen idee of ze de juiste maat hebben voor hun banden. Een schrikbarend aantal van 50.000 mensen gaat op skivakantie met de auto met zomerbanden. Dit kan voor levensgevaarlijke situaties op de weg zorgen.

Advies

De brancheorganisatie Bovag adviseert om de banden voorafgaand van de reis te controleren op voldoende profiel op de banden. Daarnaast is het verstandig om de sneeuwkettingen van te voren te passen op de banden én is het geen overbodige luxe om te oefenen met het monteren van de sneeuwkettingen. Tijdens de krokusvakantie in februari gaan weer een hoop Nederlanders op wintersport. Belangrijk is dan ook om het bovenstaande advies ter harte te nemen en uit te voeren voor eigen veiligheid.

Lees ook: Dit is waarom winterbanden zo belangrijk zijn

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Wikimedia Commons, Domitori