Aha: dit is hoe je het beste je glazen kunt bewaren

glazen bewaren

Wat is beter: ondersteboven, of rechtop?

Heerlijk toch, om een kast vol mooie drinkglazen te hebben? Maar hoe zet jij je glazen eigenlijk neer: ondersteboven of gewoon rechtop? Wist je dat één van de twee manieren duidelijk beter is voor zowel je glazen als de hygiëne? Wij leggen uit hoe je het beste je glazen kunt bewaren.

Glazen bewaren

Of je nu een simpele set glazen van de Ikea of HEMA in je kast hebt staan, of een uitgebreide collectie voor verschillende soorten wijn, bier, en andere drankjes: een groot deel van hun tijd spenderen ze ongetwijfeld in de kast. Maar hoe zet je ze daar nu neer: ondersteboven? Rechtop? Stapel je ze op, of niet? Natuurlijk hangt het er vanaf hoeveel ruimte je in je keuken- of servieskast hebt. Maar wist je dat er één duidelijke manier is om je glazen te bewaren die echt het allerbeste is?

Rechtop of op de kop?

Veel mensen bewaren hun glazen op de kop. Het word je al vroeg aangeleerd: ondersteboven zorg je dat er geen stof in de glazen komt, én eventuele beestjes of insecten hebben geen kans om een rondje door je glas te rennen. Maar er zit ook een andere kant aan deze redenatie. Wanneer je je glazen op de kop neerzet, komt de rand waar jij je lippen aan zet juist in contact met een oppervlak dat niet per se heel schoon is. Denk maar eens na: maak je je keukenkastjes net zo regelmatig grondig schoon als je de afwas doet? Bovendien geldt dat de rand van een glas vaak het meest kwetsbare deel is. Dit is in het bijzonder waar voor wijnglazen. Zet je deze regelmatig op de kop, dan zul je helaas merken dat ze sneller kapotgaan dan glazen die je rechtop bewaart.

De beste optie

Maar goed: als je je glazen rechtop bewaart, dan worden deze al snel stoffig als je ze niet regelmatig gebruikt. En stofhappen als je snel een wijntje wilt inschenken zit ook niemand op te wachten, natuurlijk. De allerbeste optie voor het bewaren van je glazen is dan ook ondersteboven, maar hangend. Je kunt op veel plekken ophangrekjes vinden voor bijvoorbeeld wijn- en borrelglazen. Zo zorg je dat de rand niet in contact komt met een onhygiënisch oppervlak, dat de glazen langer meegaan, én dat er geen stof in je drankje zit. Daar proosten we op!

Lees ook: TikTok-hack: zo maak je je gootsteen pas écht goed schoon

Bron: Max Vandaag | Beeld: Pexels, Polina Kovaleva