Koud wassen: feiten en fabels

koud wassen

Wanneer is koud wassen effectief?

Je hebt het vast wel eens iemand horen zeggen: ‘met koud water krijg je je was niet schoon’. Maar is dat eigenlijk wel waar? Koud water gebruiken voor het wassen van je kleding heeft namelijk niet alleen voordelen voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Maar liefst negentig procent van het energieverbruik van wasmachines gaat namelijk naar het verwarmen van het water.

‘Koud water haalt vlekken niet goed weg’

Vroeger was warm water noodzakelijk om wasmiddel effectief te laten werken, maar dankzij geavanceerdere technologieën is dit tegenwoordig niet meer het geval. Door speciaal ontwikkelde ingrediënten, kun je je kleding nu op lagere temperaturen wassen én schoon krijgen.

Het grappige is dat je sommige vlekken, bloedvlekken bijvoorbeeld, zelfs beter met koud water kunt behandelen. Door een kledingstuk waarin een bloedvlek zit te wassen met koud water, zorg je er namelijk voor dat de vlek niet in de stof trekt. Spoel je kleding dus altijd eerst af onder de koude kraan als er bloed in is gekomen. Vervolgens kun je het in de wasmachine gooien en een koud programma aanzetten.

‘Koud water maakt kleding groter’

Dat kleding krimpt als je het te heet wast of in de droger stopt, is algemeen bekend. Maar sommige mensen beweren dat je je kleding weer uit kunt rekken door het koud te wassen. Ook dit is helaas een fabel. Koud water is juist vriendelijker voor textielvezels en draagt daarmee bij aan het behoud van de vorm en structuur van kledingstukken. Natuurlijk is het altijd belangrijk om goed naar het was etiket te kijken en de instructies op te volgen, maar de meeste stoffen die geschikt zijn voor de wasmachine kunnen zonder problemen met koud water worden gewassen.

‘Koud water wast niet schoon’

Een veelvoorkomende misvatting over koud wassen, is dat stoffen die in contact zijn geweest met een lichaam warm water nodig hebben om goed gereinigd te worden. De hoogwaardige wasmiddelen van tegenwoordig zorgen er echter voor dat de bacteriën afkomstig van onze huid, worden gedood. Ook in combinatie met een koud wasprogramma. Daar willen we nog wel aan toevoegen, dat niet álles in koud water gewassen kan worden. Items die in direct contact zijn geweest met de intieme zone moeten op minstens zestig graden gewassen worden. Deze bacteriën worden namelijk alleen bij hoge temperaturen gedood.

Ga jij vaker koud wassen?

Lees ook: ‘Aha: zó vaak moet je je theedoeken wassen’

Bron: HLN, Margriet | Beeld: Pexels