Zo vaak zou je eigenlijk de douche schoon moeten maken

Maak jij de douchecabine vaak genoeg schoon?

De douche schoonmaken is een klusje dat we maar al te makkelijk uitstellen. Want wordt die cabine niet vanzelf schoon iedere keer dat we ons daar toch al met zeep en warm water wassen? Deels wel, maar de douche is eigenlijk viezer dan je denkt. Zo maak je ‘m schoon.

Ophoping

In de douche kunnen zich allerlei soorten vuil ophopen, zoals restjes zeep en shampoo, lichaamsoliën en kalkaanslag door hard water. Als je dit niet vaak genoeg reinigt, kan er schimmel ontstaan. Niet goed voor je badkamer, niet goed voor je gezondheid! Tijd dus om het schoonmaken van de douche voortaan iets serieuzer aan te pakken.

Hoe vaak schoonmaken?

Tijdens elke (dagelijkse) douchebeurt sprayen met een schoonmaakspray is een goed begin. Het belangrijkste is echter om minstens één keer per week de douche grondig te reinigen. Daarmee voorkom je dat het vuil zich opstapelt en er schimmels ontstaan. Je zult ook merken dat het iedere keer makkelijker gaat om de douche weer stralend schoon te krijgen.

Voorbereidingen treffen

Ga goed voorbereid te werk als je na lange tijd besluit om je douche eens een grote opfrisbeurt te geven. Test voorzichtig of je (chemische) schoonmaakmiddelen wel goed reageren met de tegels van jouw douche voordat je meteen alles inzeept. Draag ook handschoenen en eventueel een mondkapje als je veel schimmels moet verwijderen.

Stap voor stap

Het is niet moeilijk om de douche weer spic en span te krijgen – al helemaal niet als je het iedere week netjes bijhoudt.

  • Verwijder eerst alle doucheproducten, zoals scheerschuim, zeep en shampoo, uit de douche.
  • Maak alle oppervlakken nat. Gebruik de douchekop om de muurtegels en vloertegels vochtig te maken.
  • Spray de tegels in met schoonmaakmiddel (speciaal voor de douche). Laat 5 tot 10 minuten inwerken of volg de aanwijzingen van de verpakking.
  • Schrobben maar! Gebruik een stevige borstel om opgehoopt vuil weg te poetsen van de tegels, muur, voegen en vloer. Veeg de tegels dan nog eens af met een vochtige spons of poetsdoek.
  • Spoel alle oppervlakken weer af met de douchekop om het schoonmaakmiddel en vuil weg te spoelen.
  • Maak alle kleine hoeken en gaatjes schoon. Denk aan de kraan, bevestiging van de douchekop, de douchekop zelf en alle ruimte daaromheen. Dit kan gemakkelijk met een afwasborstel.
  • Je douchegordijn kan gewoon in de wasmachine op een lage stand, met twee handdoeken erbij. Hoe je een glazen deur goed schoonmaakt, lees je hier.

Geniet van je frisse douche!

Lees ook: Dit is waarom je de douchekop moet schoonmaken met baking soda

Bron: Apartment Therapy | Beeld: Pexels, Christa Grovers