Dit wil je weten: 6 geruststellende feitjes over het Pfizer-vaccin

Pfizer-vaccin

Vertrouw je het vaccin nog niet helemaal? Lees dit dan eens door

Vandaag is het dan eindelijk zover: de eerste prik wordt gezet. Als laatste EU-land begint Nederland op woensdag 6 januari met het inenten van het Pfizer-vaccin. Dit vaccin bestaat uit twee prikken, waar zo’n drie weken tussen zit. Zeven dagen na de tweede prik ben je maximaal beschermd tegen het coronavirus. Veel Nederlanders zien dit als een grote opluchting: eindelijk een klein stapje naar het ‘nieuwe normaal’. Anderen vertrouwen het vaccin toch nog niet helemaal. Wij zetten zes geruststellende feitjes over het vaccin op een rijtje. 

Onjuiste beweringen

Dat er nog steeds mensen argwanend naar het coronavaccin kijken, is niet zo gek. Over zo’n beetje alle vaccins gaan enge verhalen rond. Het relatief nieuwe Pfizer-vaccin is daarop geen uitzondering. Zo claimen antivaxers dat de vaccins autisme veroorzaken. Dit is echter nooit bewezen. Zij beroepen zich op een incorrect artikel uit 1998 van de Engelse arts Andrew Wakefield. Wat zij hierbij echter niet vermelden of waar zij niet van op de hoogte zijn, is dat deze studie vlak na publicatie is teruggeroepen wegens fraude. De arts raakte hierdoor zijn titel kwijt. Zijn beweringen dat vaccins autisme veroorzaken, klopt niet.

Wetenschap

Maar wat klopt er dan wel van al die wilde verhalen die de ronde doen? Wat zit er precies in dat spuitje? Hoe kunnen ze zo snel een vaccin hebben ontwikkeld tegen het coronavirus? Het is niet gek dat je die vragen stelt. De geschiedenis leert dat de wetenschap je vriend is. De wetenschap levert oplossingen voor ziektes en virussen. Denk je maar eens in hoe de wereld zou zijn als we niet waren ingeënt tegen difterie, tetanus en polio. Toch is het begrijpelijk als je niet blindelings op de wetenschap wil vertrouwen. Het is dan ook belangrijk om kritische vragen te stellen en je te verdiepen in het onderwerp. Daarom zetten wij zes wetenschappelijk onderzochte feiten over het Pfizer-vaccin op een rijtje.

1. Bijwerkingen op korte termijn

Zoals elk geneesmiddel en medicijn kent ook het coronavaccin van Pfizer/BioNTech bijwerkingen. Voordat het vaccin is goedgekeurd, is dit getest op 20.000 mensen voor een gemiddelde periode van twee maanden. De bijwerkingen die werden gemeld, waren gelukkig slechts klein. Het gaat hierbij om pijn rondom de injectieplek, spierpijn, vermoeidheid, koorts en hoofdpijn. Gemiddeld waren deze bijwerkingen na één dag weer weg. Nog geen tien procent van de proefpersonen met bijwerkingen had hier last van tijdens dagelijkse bezigheden. Dát er bijwerkingen optreden, is overigens een goed teken. Dit laat zien dat het immuunsysteem in actie komt.

2. Bijwerkingen op lange termijn

Dat de bijwerkingen op korte termijn bekend zijn, dat geloven veel mensen wel. Het zijn nou juist die bijwerkingen op de lange termijn die mensen angst aanjagen. Want wat is er precies bekend over de bijwerkingen van het Pfizer-vaccin op de lange termijn? Eerlijk is eerlijk: nog niet zoveel. Wel is van andere vaccins bekend dat er zeldzame bijwerkingen aan het licht komen na het inenten van een bredere groep. Zo kennen we de zeldzame bijwerking VAED, een vaccin-gerelateerde ziekte waarbij symptomen van de ziekte waartegen je ingeënt wordt juist erger worden. Dit kwam voor bij de vaccins tegen dengue en het RS-virus. Deze vaccins werken echter anders dan de coronavaccins. Bij die vaccins is namelijk gebruik gemaakt van afgezwakte of geïnactiveerde versies van de betreffende virussen. Het Pfizer-vaccin werkt op basis van mRNA (punt 3). De onderzoekers en experts houden de bijwerkingen van het coronavaccin natuurlijk nauwlettend in de gaten. Volgens hen zijn er tot op heden geen redenen tot zorgen.

3. mRNA

Daar was-ie ineens: het vaccin tegen corona. Toch is dit vaccin gebaseerd op jarenlang onderzoek. BioNTech onderzoekt namelijk al jaren de mogelijkheden van RNA en mRNA om in te zetten in de strijd tegen kanker. Helaas is er nog geen vaccin tegen kanker, maar deze techniek bleek erg geschikt voor een vaccin tegen het coronavirus. BioNTech beschrijft de techniek als volgt: “Als ons DNA een kookboek is, dan is het RNA een lijstje met ingrediënten voor een recept.” mRNA staat voor ‘messenger RNA’. In het coronavaccin werkt dit als volgt: er wordt een klein stukje van de genetische code van COVID-19 in een beperkt aantal cellen rond de prikplek gebracht. De cellen maken op basis van dat ‘recept’ vervolgens het ‘corona-eiwit’ (2019-nCoV) aan. Vervolgens komt het immuunsysteem in actie en wordt het virus onthouden, waardoor het bij een daadwerkelijke coronabesmetting direct wordt opgeruimd.

4. Andere vaccins

Nederland gaat als eerst inenten met het Pfizer-vaccin, maar dit is niet het enige coronavaccin. Het vaccin van Moderna (ook op basis van mRNA) wordt naar verwachting deze week nog goedgekeurd. Nederland heeft zes miljoen doses van het Moderna-vaccin besteld. In het eerste kwartaal komen de eerste 400 duizend doses daarvan aan. Daarnaast is het ook nog wachten op het Oxfordvaccin van AstraZeneca. In Engeland wordt hiermee al ingeënt, maar het moet in Europa nog goedgekeurd worden.

5. Geen vergif

Het blijft natuurlijk een gek idee, om iets vreemds in je lichaam te spuiten. Eén ding wat gelukkig wel zeker is, is dat er geen vergif in het spuitje zit. Er is geen kwik en koelvloeistof in de vaccins aangetroffen. Wat het vaccin wél bevat, is mRNA – verpakt in vetblaasjes. Daarnaast bevat het middel onder andere water, zout en wat cholesterol.

6. Niet verplicht

Ben je nog niet helemaal gerustgesteld en laat je je liever niet inenten? Ook dat is je goed recht. We leven gelukkig in een democratie en je bent niet verplicht om je te laten vaccineren.

Lees ook: 22 van de 25 GGD’en beginnen eerder met vaccineren

Bron: Metro | Beeld: Unsplash, Kristine Wook