Alle Russische olie in de ban, kondigt de EU aan

russische olie

Door de regel gaan de brandstofprijzen waarschijnlijk nog verder omhoog

Zojuist heeft voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, bekendgemaakt dat Russische olie volledig in de ban gaat in de EU. Het gaat om een ’totale importstop’. Dit heeft waarschijnlijk weer flinke gevolgen voor de brandstofprijzen. Ook zijn er verschillende andere maatregelen aangekondigd.

Russische olie

Na de inval van Rusland in buurland Oekraïne hebben verschillende landen over de hele wereld sancties ingevoerd tegen Rusland. Nog altijd hebben de Russen zich echter niet teruggetrokken uit Oekraïne, en daarom blijven er nieuwe sancties bijkomen. Eén maatregel die lange tijd op tafel lag, was alle Russische olie in de ban doen. Vandaag is aangekondigd dat dit inderdaad gaat gebeuren. Alle Russische olie én afgeleide producten gaan nu in de hele Europese Unie in de ban. Over Russisch gas zijn geen uitspraken gedaan.

Korte termijn

Deze regel gaat al op een relatief korte termijn in. “We zullen het gebruik van Russische ruwe olie binnen zes maanden uitfaseren en dat van afgeleide producten voor het eind van het jaar”, laat Ursula von der Leyen weten. Zij is de voorzitter van de Europese Commissie. “Het gaat om een totale importstop van Russische olie. Zowel via zee als via pijpleidingen, ruwe olie en olieproducten.”

Brandstofprijzen

Dit betekent ook dat de brandstofprijzen in Nederland waarschijnlijk nog verder de hoogte in gaan. “Je zult echt hogere prijzen krijgen en dat merk je snel aan de pomp”, legt energie-expert Jilles van den Beukel van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies uit aan RTL Nieuws. “Bij een boycot op korte termijn moeten we niet raar opkijken als de olieprijs stijgt tot recordniveaus van 150 tot 200 dollar per vat”, deelt Van den Beukel. Voor context: inmiddels staat die prijs op €103,60 per vat.

Meer maatregelen

Naast de stop op Russische olie, gelden er ook andere extra maatregelen. Zo worden Russische banken uit het internationale betaalsysteem Swift geblokkeerd. Daarnaast moeten verschillende Russische staatsmedia in Europa uit de lucht. Ten slotte zit er in het nieuwe pakket maatregelen ook een voorstel om hoge officieren persoonlijk te treffen met maatregelen. Het gaat dan om officieren die volgens Brussel verantwoordelijk zijn voor oorlogsmisdaden in onder andere Boetsja. Ook leidinggevenden achter de ‘onmenselijke belegering’ van Marioepol komen op een zwarte lijst. De Europese Commissie wil zo een duidelijk signaal afgeven richting de Russen. “We weten wie jullie zijn en jullie zullen verantwoordelijk worden gesteld”, is de boodschap.

Lees ook: Hoge prijzen bij de pomp? Zo doe je langer met een volle tank

Bron: NOS, RTL Nieuws | Beeld: BrunoPress