Bevrijdingsmonument in Leiden beklad, één dag voor de dodenherdenking

beklad

Er was een vervelende tekst op gespoten

Morgen is het 4 mei, de dag van de nationale dodenherdenking. We houden dan onder andere twee minuten stilte om alle Nederlanders die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen te herdenken. Helaas is er iets vervelends gebeurd: het bevrijdingsmonument in Leiden is een dag voor de herdenking beklad.

Niet de eerste keer

Het Leidse bevrijdingsmonument staat aan het Kiekpad. Het beeld werd in 1957 gemaakt door Pieter Starreveld en toont een vrouw met een bloesemtak. Op een van de blokken beton blijkt nu een graffiti-tekening te zijn gemaakt. Er is ‘kk gemeente’ te lezen, waarmee wordt verwezen naar de ziekte kanker. Ook is er een anarchistisch symbool te zien en is er een dolk met bloed getekend. Het is helaas niet de eerste keer: in Leiden worden de laatste tijd vaker kunstwerken beklad, aldus Omroep West. Het regenboogmonument aan de Haarlemmerstraat werd onlangs ook al van graffiti voorzien.

Onacceptabel

De gemeente Leiden doet aangifte van de bekladding, meldde Sleutelstad eerder vandaag. “We vinden het onacceptabel dat er opnieuw een standbeeld is beklad. Het standbeeld is inmiddels schoongemaakt door de Kunstwacht”, aldus een woordvoerder van de gemeente. Dat moest ook wel snel gebeuren, want morgen vindt er bij het monument de lokale herdenkingsdienst plaats. Er wordt twee minuten stilte gehouden en men zal er kransen neerleggen.

Belangrijke dag morgen

Morgen vinden er door het hele land herdenkingen plaats, waar de twee minuten stilte onderdeel van zijn. Ook kun je digitaal een bloem leggen bij een oorlogsmonument en zullen er op de Dam kransen en echte bloemen worden gelegd. Er zullen veel toespraken worden gehouden, onder andere door Femke Halsema. Vanaf 18.45 is de nationale herdenking op de Dam vanaf de televisie te volgen op NPO1.

Lees ook: Toespraak André van Duin bij dodenherdenking maakte veel indruk

Bron: NU.nl | Beeld: Wikimedia Commons – Bevrijdingsmonument Leiden door Xsandriel – CC BY-SA 4.0