Voor het eerst in 11 jaar werden er meer winkels geopend in Nederland

winkels

Het wordt steeds drukker in de winkelstraten

Voor het eerst sinds 2010 is het aantal winkels in Nederland toegenomen. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Vooral bij het aantal winkels dat etenswaren verkoopt, was er een flinke stijging te zien.

Vooral etenswaren

We zien het steeds vaker: een winkel verdwijnt en er zit in no-time een nieuwe winkel in datzelfde pand. Het onderzoek van het CBR heeft aangetoond dat er voor het eerst in 11 jaar een stijging in het aantal winkels te zien is. Het geldt echter vooral voor winkels die etenswaren verkopen. Op 1 januari dit jaar waren er bijna vijf procent meer (banket)bakkers dan een jaar eerder. Ook komen er steeds meer slijterijen, supermarkten, groenteboeren en viswinkels bij. De grootste groep winkels is nog altijd kledingwinkels: van de 84.000 winkels die we in Nederland hebben, verkopen er 13.000 kleding.

Stijgingen

Op Vlieland kwamen er relatief gezien de meeste winkels bij in 2021. In dat jaar nam de winkelierspopulatie van het eiland met 18 procent toe. Ook in Haarlemmermeer en Nijmegen werden de winkelstraten behoorlijk wat voller. In de gemeenten Oostzaan en Lopik waren echter juist dalingen te zien. Op het niveau van de provincies is er in Zuid-Holland en Overijssel de grootste stijging van het aantal winkels te zien. De provincie Groningen was de enige provincie waarin het aantal winkels juist licht afnam.

Boekwinkels en kantoorboekhandels

Tegenover de stijging van het aantal winkels met etenswaren staat ook een daling. Boekwinkels hadden het namelijk zwaar afgelopen jaar. Bijna een op de twaalf boekhandels moest de deuren sluiten, wat een grotere afname is dan in de drie jaren ervoor. Daarnaast gingen veel kantoorboekhandels en schoenwinkels dicht. Bovendien zijn er, ondanks de stijging in 2021, nog altijd ruim 13.000 winkels minder dan in 2010. Dat jaar was het hoogtepunt voor de Nederlandse winkelstraten.

Lees ook: Nederlanders winkelen steeds vaker buiten de binnenstad

Bron: NOS | Beeld: Pixabay