Toespraak André van Duin bij dodenherdenking maakte veel indruk

Andre van Duin

‘Vrijheid is niet vanzelfsprekend’

André van Duin had gisteren de eer om tijdens de dodenherdenking de 4 mei-lezing te geven. Hierbij stond hij stil bij zijn jeugd, de oorlogservaringen van zijn vader, het homomonument en de vrijheid van nu. De komiek en presentator liet een kwetsbare kant zien en maakte daarmee veel indruk bij de kijkers thuis. 

Gedeporteerd

André van Duin heeft zelf de oorlog niet meegemaakt, maar zijn vader wel. André werd in 1947 geboren in Rotterdam, vlak nadat het bombardement plaatsvond. Als klein kind had hij niet in de gaten dat dit sporen waren van de Tweede Wereldoorlog. “Voor mij was het gewoon de stad die er nu eenmaal zo uitzag”, zegt André. De vader van André, Adrianus Kyvon, werd tijdens de Tweede Wereldoorlog opgepakt en per trein naar Duitsland gedeporteerd. Wat daar gebeurd is, heeft hij nooit aan André verteld. “Als ik er weleens naar vroeg, zei hij altijd: ‘Dat wil je niet weten, jongen’. Hij had het overleefd. Maar je moest niet vragen hoe”, legt de presentator uit.

Homomonument

André woont nu ruim dertig jaar in Amsterdam, maar herdenkt de slachtoffers nooit op de Dam. Hij stond altijd bij het Homomonument op de Westermarkt. “Het feit dat wij in Nederland sinds 1987 – als eersten in de wereld – zo’n monument hebben, tekent onze vrijheid. De vrijheid dat iedereen hier zichzelf mag zijn, zonder dat iemand anders daar wat van zegt. De Nederlandse Grondwet ademt verdraagzaamheid en tolerantie. Je kunt hier over het algemeen doen en laten wat je wil en zeggen wat je wil. Je bent hier vrij. Vrij met de oorlog als het negatief van de kleurenfoto van de vrede”, spreekt André.

Vrijheid tijdens corona

Ook stond de presentator stil bij de coronamaatregelen en het vieren van vrijheid in deze tijd. “We vieren onze vrijheid. Ik ook. Maar ik doe dat wel in de overtuiging dat ik ook ervoor verantwoordelijk ben om die vrijheid van ons door te geven aan de nieuwe generatie. Want, het is al vaak gezegd, vrijheid is niet vanzelfsprekend”, zegt André. Hij sloot zijn toespraak af met de woorden: “Ik ben dankbaar dat ik in vrijheid kan leven, dankbaar dat ik in dit land geboren ben.” En eindigde met een luchtkus naar boven, ter ere van zijn overleden partner Martin.

Veel lof

André kon op veel lof rekenen van de kijkers thuis. Op Twitter zegt cabaretier Jochem Myjer: “Trots op de grootste levende Nederlander André van Duin. Wat straalt die man een liefde uit”. Ook een andere Twitteraar zegt: “Kippenvel door de speech van André van Duin. Hij komt binnen.”

Lees ook: Bevrijdingsdag en bevrijdingsfestivals: zo vieren we vandaag de vrijheid

Bron: Nu.nl, Metronieuws | Beeld: Brunopress