Brandbrief Rutte: Oekraïeners wel, asielzoekers niet?

rutte

‘Niemand pakt de eindverantwoordelijkheid’

Vijf hulporganisaties roepen Mark Rutte op om de leiding te nemen om de problemen rondom de asielopvang in Nederland op te lossen. Volgens de hulporganisaties laat Rutte flink wat steken vallen bij de opvang van asielzoekers in ons land. Ze uiten behoorlijke kritiek en roepen hem op om de regie te nemen.

Brandbrief

“We mogen niet langer accepteren dat kwetsbare mensen en kinderen buiten voor de deur van het aanmeldcentrum slapen”, schrijven Unicef, VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR, de Nederlandse vereniging voor Kindergeneeskunde, het Rode Kruis en VluchtelingenWerk in hun brandbrief.

De hartverwarmende opvang voor tienduizenden Oekraïeners laat zien dat de opvangcrisis kan worden opgelost. Hierbij kan Rutte volgens hen een groot verschil maken. Bovendien was dit toen de oorlog in Oekraïne uitbrak ook al een maatschappelijk ding. Veel mensen vroegen zich toen af waarom Oekraïense vluchtelingen zo snel geholpen konden worden, terwijl vluchtelingen uit Syrië achtergesteld werden.

Buiten slapen

De vijf hulporganisaties schrijven dat Nederland toelaat dat kwetsbare mensen en kinderen in mensonterende omstandigheden moeten verblijven. Ze laten weten dat Nederland toelaat dat gevluchte kinderen hierdoor nog meer beschadigd raken. Het aanmeldcentrum in Ter Apel is vol. Het is zelfs zo vol dat mensen buiten moeten slapen. Deze schrijnende omstandigheden zijn symbool geworden voor de crisis in de asielopvang.

Onbekend

De organisaties stellen dat dit niet het enige probleem is. Er zijn veel overplaatsingen en achterlopende registraties in gemeenten. Hierdoor is het bijvoorbeeld onbekend hoeveel kinderen er momenteel in de crisisopvang verblijven. Anders dan het kabinet belooft, krijgen deze kinderen geen voorrang bij de doorstroom naar geschikte opvangplekken. “Ondertussen wijst iedereen naar elkaar. Niemand pakt de eindverantwoordelijkheid”, aldus de hulporganisaties.

Oplossingen

De hulporganisaties pleiten ervoor dat het kabinet zo snel mogelijk de voorgenomen wetgeving invoert. Deze maakt het mogelijk om gemeentes te verplichten om opvanglocaties beschikbaar te stellen. Daarnaast willen ze dat kinderen en kwetsbare mensen voorrang moeten krijgen. Ook komt er in de brief naar voren dat het registratieproces van asielzoekers en de informatievoorziening verbeterd moet worden.

Lees ook: Politie schendt op grove wijze privacy van zeker negen miljoen mensen

Bron: Metronieuws, AD | Beeld: BrunoPress