Dit is er vandaag te doen ter ere van Internationale Vrouwendag

internationale vrouwendag

En we vertellen je meteen hoe deze dag is ontstaan

Het is vandaag 8 maart en dat betekent dat het Internationale Vrouwendag is. Vandaag staan we wereldwijd stil bij de rechten van vrouwen, eren we vrouwen en worden verschillende actuele thema’s nog even extra belicht. Dit is er vandaag te doen ter ere van de dag.

Dit is er vandaag te doen

Er worden vandaag diverse activiteiten georganiseerd, door het hele land. Hieronder vind je een paar dingen die je kunt bijwonen om Internationale Vrouwendag te vieren:

  • In Theater Bellevue in Amsterdam is er een voorstelling over womanhood te zien.
  • Het Stedelijk Museum organiseert een talk over vrouwelijke kunstenaars.
  • In Utrecht wordt een demonstratie op het Vrouwe Justitiaplein gehouden.
  • Auteur en klinisch psycholoog Liesbeth Woerman heeft het in bibliotheek Broese over de rol van het vrouwenlichaam in een oudere levensfase.
  • De Studium Generale Erasmus Universiteit Rotterdam zoomt in op de ondervertegenwoordiging van vrouwen op Wikipedia.
  • Concert- en congresgebouw De Doelen organiseert een programma rondom vrouwen in de kunst.
  • Het Filmhuis in Den Haag vertoont drie bijzondere films rondom het vrouw-zijn.
  • In Theater de Vaillant kun je een gratis training zelfvertrouwen en grenzen stellen volgen.

Dit is nog maar een kleine greep van de activiteiten die vandaag georganiseerd worden. Een uitgebreider overzicht vind je hier.

Het ontstaan van Internationale Vrouwendag

In 1908 marcheerden er 15.000 vrouwen door de straten van New York. Ze wilden stemrecht, kortere werktijden en een beter loon. Een jaar later werd er voor het eerst een Nationale Vrouwendag georganiseerd in de VS, op 28 februari 1909. In 1910 presenteerde Clara Zetkin, de leider van de ‘women’s office’ voor de Sociaal-Democratische Partij in Duitsland, het idee om een Internationale Vrouwendag in te voeren. Het idee was dat elk land op één dag in het jaar de eisen voor en door vrouwen kenbaar zou maken en het bestaan van vrouwen zou vieren. In totaal stemden meer dan 100 vrouwen uit 17 landen in met het voorstel van Zetkin. International Women’s Day (IWD) was geboren. Wauw!

Meer dan 100 jaar

In 1911 werd Internationale Vrouwendag voor het eerst echt gevierd in Oostenrijk, Zwitserland, Duitsland en Denemarken. Dat was toen nog op 19 maart. In 1913 werd de datum veranderd naar 8 maart, wat nog altijd de datum is waarop we deze viering houden. Het is ook nog altijd hard nodig, want gendergelijkheid is nog niet overal de norm. Sterker nog: Nederland staat (volgens het Global Gender Gap Report van het World Economic Forum) op de 31e plek als het om gendergelijkheid gaat!

Lees ook: Dit MAFS-stel tegen alle verwachtingen in nu toch uit elkaar

Bron: Dingen Voor Vrouwen | Beeld: iStock