Doden ‘zwervende’ walrus Freya leidt tot geschokte reacties

walrus Freya

De bekende walrus die vorig jaar in Nederland opdook, is in Noorwegen gedood

Eind vorig jaar was heel Nederland in de ban van walrus Freya. De walrus, die waarschijnlijk op weg was naar de Noordpool, vertrok na een rondje langs de Nederlandse kustlijn richting het noorden. Maar in Scandinavië is die reis nu tot een abrupt einde gekomen. Noorse autoriteiten hebben walrus Freya namelijk gedood, blijkt nu.

De tour van walrus Freya

Ze verscheen eerst al in de buurt van Schiermonnikoog, werd vervolgens gespot in de buurt van Harlingen, en eind oktober deed ze een dutje op een onderzeeër in Den Helder. Hierna werd ze gespot bij het Schotse eiland Vemetry, en sinds juni bleef Freya hangen in de buurt van Noorse hoofdstad Oslo. Hier zorgde ze voor flink wat opschudding: de kleine bootjes die zij uitkoos voor een rustgevend dutje konden haar gewicht niet aan, en kwamen zo te zinken.

Stokken en stenen

Ook was Freya behoorlijk gestrest, deelden Noorse bronnen eerder al. Hierdoor ging haar gezondheid flink achteruit, en sliep ze te weinig. Die stress ontstond doordat mensen te weinig afstand hielden van de walrus, waarmee zij zichzelf in gevaar brachten. Ook gooiden kinderen dingen als stokken en stenen naar Freya.

Frank Bakke-Jensen van het Noorse visserijbureau gaf aan dat de walrus moeilijk te verdoven en te verplaatsen was. Hierom kozen de autoriteiten er dit weekend voor de walrus in te laten slapen. Bakke-Jensen benadrukt dat het doden van Freya op een ‘diervriendelijke manier is gebeurd’.

Boze reacties

Opvangcentra reageren met totale verbazing op de beslissing om Freya in te laten slapen. Onder meer SOS Dolfijn en het Zeehondencentrum Pieterburen steken hun verbazing niet onder stoelen of banken. Annemarie van den Berg van SOS Dolfijn snapt dat Freya problemen opleverde, maar stelt dat er ook andere opties waren. “Door het speelgedrag van Freya kon ze een gevaar voor mensen zijn, bijvoorbeeld door ze onder water te drukken. Dat moest inderdaad veranderen”, legt ze uit. Maar: “Het patroon van Freya was duidelijk. Ze verplaatste zich de afgelopen tijd iedere keer weer naar andere gebieden. Daarom hadden ze op z’n minst kunnen wachten tot ze uit zichzelf weg was gegaan.”

Ook Sander van Dijk van het Zeehondencentrum sluit zich hierbij aan. “De autoriteiten hadden ook kunnen proberen het dier weg te jagen. Bijvoorbeeld met harde geluiden. Dan was ze wellicht uit zichzelf weggegaan en had ze nu nog geleefd.”

Lees ook: Bosbrand: 1500 mensen in Noordoost-Spanje geëvacueerd

Bron: NU.nl 1, 2 | Beeld: Pexels