Belastingdienst: te weinig mensen vragen huurtoeslag aan

Zo weet je of je er recht op hebt

 Sinds 1 januari 2020 is het voor meer huurders mogelijk om huurtoeslag aan te vragen. Dit komt door de wetswijziging, waarbij de harde inkomensgrenzen zijn vervallen. Veel huurders weten dit nog niet en daarom roept de Belastingdienst heel Nederland op om na te gaan of zij hier recht op hebben. 

Nieuwe wetsregeling

Voor 1 januari 2020 was de selectie op basis van inkomen veel strenger. Het was toen een stuk moeilijker om huurtoeslag te vragen, omdat dit op basis van het salaris ging. Bij een minuscule verhoging van het salaris kon het dus zo zijn dat je ineens geen recht meer had op huurtoeslag. Door de nieuwe wetswijziging is dit veel minder streng en gebeurt dit evenredig met de salarisverhoging. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je huurtoeslag ineens vervalt als je meer gaat verdienen.

Wanneer heb je recht?

Er zijn een aantal voorwaarden waar een huurder aan moet voldoen. Zo is het belangrijk dat je 18 jaar of ouder bent in de periode waarover de huurtoeslag wordt aangevraagd. Ook is het belangrijk dat het om een zelfstandige woonruimte gaat. Een zelfstandige woonruimte heeft een eigen toegangsdeur die op slot kan, een eigen keuken en een eigen wc. Daarnaast mag de huur niet hoger zijn dan 737,14 euro per maand. Er geldt overigens een andere regeling wanneer alle huisgenoten jonger dan 23 jaar zijn. In dat geval mag de huur maximaal 432,51 euro. Verder mag het inkomen en vermogen jaarlijks niet hoger zijn dan 30.846 euro.

Regelen

De voorwaarden zijn veel minder streng dan vorig jaar, dus het kan mogelijk zijn dat je recht hebt op huurtoeslag. Dit kun je controleren op de website van de Belastingdienst. Ook is het mogelijk om de huurtoeslag van 2020 terug te krijgen. Hier heb je tot 1 september de tijd voor.

Lees ook: Duizenden euro’s borg achtergehouden door verhuurders

Bron: Metronieuws | Beeld: Pexels