Groeiend risico in (sub)tropen en Europa voor knokkelkoorts

Mug

Het komt steeds vaker voor

Niet alleen meer in de tropen kun je knokkelkoorts, ook wel dengue genoemd, oplopen. Ook in de subtropen en in Europa is het virus met een opmars bezig. Wij vertellen je wat het virus is, wat de symptomen zijn en wat je moet weten over het vaccin. 

Knokkelkoorts

Dat het virus met een opmars bezig is, mag duidelijk wezen. Sinds het jaar 2000 is het aantal besmettingen namelijk wereldwijd vertienvoudigd. De WHO schat dat jaarlijks zo’n 100 tot 400 miljoen mensen in de wereld besmet raken met knokkelkoorts.

In grote delen van Afrika, Zuidoost-Azië, Midden- en Zuid-Amerika en het Caribisch gebied komt knokkelkoorts voor. Daarnaast zien we het virus steeds vaker in warme Europese landen, zoals Frankrijk, Spanje, Griekenland en Italië. In Nederland komt de ziekte alleen voor bij reizigers die in gebieden zijn geweest waar de ziekte voorkomt. In Curacao, Brazilië, Peru en Indonesië is dit jaar een opvallend grote uitbraak. In Indonesië zijn het aantal gevallen met een dodelijke afloop dit jaar verdrievoudigd.

Oorzaak

Knokkelkoorts wordt veroorzaakt door een virus, dat door muggen wordt overgedragen. De gelekoortsmug en de Aziatische tijgermug zijn hierin vooral de boosdoeners. Naast het overdragen van knokkelkoorts, kunnen deze muggen ook het chikungunyavirus en zikavirus overdragen. Na een besmetting kun je niet nogmaals ziek worden van hetzelfde type knokkelkoortsvirus, maar wel van de overige varianten. De kans op een ernstig verloop is daarnaast ook groter.

Symptomen

Het virus veroorzaakt knokkelkoorts, zoals de naam al doet vermoeden. Bij een 1e besmetting lijken de symptomen op die van griep. Plotseling koorts met koude rillingen, vaak met hevige hoofdpijn en pijn achter de ogen zijn enkele klachten. In het Engels wordt het ook wel het ‘breakbone fever’ genoemd, omdat het kan voelen alsof je botten breken. Ook kan er huiduitslag ontstaan op de romp, armen, benen en het gezicht. Misselijkheid, braken, hoesten, keelpijn en smaakverandering zijn ook enkele symptomen van het virus.

Bij een tweede besmetting, door een steek van een mug met een andere variant van het virus, kan de ziekte ernstiger verlopen. Na de tweede tot vijfde dag kunnen er donkerrode, puntvormige vlekjes op de huid ontstaan. Ook kunnen er bloedingen optreden aan de neus en het tandvlees. Het virus kan dan leiden tot shock, bewusteloosheid en zelfs de dood. Een ziekenhuisopname is van belang, iemand die niet wordt behandeld heeft namelijk 10 procent kans op te overlijden.

Vaccinatie

Reis je naar een land waar knokkelkoorts voorkomt? Bespreek dan altijd met je (huis)arts of het reizigersvaccinatiecentrum de mogelijkheden voor een vaccinatie. Het vaccin is sinds april 2023 beschikbaar en daarom is er nog niet bekend hoelang het bescherming biedt. Inmiddels is het wel duidelijk dat het bij 80 procent van de gevaccineerden een besmetting voorkomt en 95 procent van de ziekenhuisopnames voorkomt.

Lees ook: last van piepende schoenen? Zo kom je er vanaf 

Bron: Max Vandaag | Beeld: Pexels