TNO: half miljoen Nederlanders leven in ‘energiearmoede’

energiearmoede

Hiervan huurt driekwart huishoudens bij wooncorporaties

Het wordt voor ruim een half miljoen Nederlanders steeds moeilijker om de energierekening te betalen. Dit blijkt uit een rapport van TNO, die onderzoek heeft gedaan naar de ‘energiearmoede’ in Nederland. Volgens TNO gaat deze groep de komende jaren nog meer groeien. 

Stijgende gasprijzen

De energiearmoede komt door de stijgende gasprijzen. Ook kan de helft van de bevolking zijn huis onvoldoende isoleren. Hierdoor kunnen de kosten flink in de papieren lopen. Zo moeten gezinnen met energiearmoede 13 tot 20 procent van hun inkomen aan de energierekening betalen. Dit is bij de gemiddelde Nederlander maar vijf procent. In totaal gaat het om 550.000 mensen die moeite hebben met het betalen van de energienota.

Verduurzamen woning

Van deze huishoudens huurt driekwart bij wooncorporaties. Hiervan huurt 12 procent particulier en heeft 12 procent een koopwoning. Dit probleem is vooral in het noordoosten van het land een groot probleem. Als huurder heb je namelijk minder rechten als bij een koopwoning. Ook is het verduurzamen van een woning een flinke kostenpost en hebben veel mensen hier het geld niet voor. Daarnaast zijn de maandlasten voor hen vaak te hoog, waardoor er geen geld meer overblijft.

Betalingsprobleem

Het TNO verwacht dat de gasprijzen nog meer gaan stijgen. “Een groot deel van hen heeft op dit moment geen probleem met het betalen van hun energierekening. Maar als de gasprijs verder gaat stijgen, zal een deel van de huishoudens uit deze groep alsnog een betalingsprobleem krijgen”, zegt Peter Mulder, hoofdauteur van het onderzoek.

Lees ook: Mensen met deze beroepen werken het vaakst door na hun pensioenleeftijd

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Pexels