Impact coronacrisis groter dan verwacht: honderden mensen stierven

Impact-coronacrisis

Ook zijn er meer nierpatiënten overleden tijdens de coronacrisis

De ziekenhuizen waren de afgelopen maanden zo druk met coronapatiënten, dat er voor mensen met andere aandoeningen geen plek meer was op de intensive care. Hierdoor waren duizenden mensen die andere zorg nodig hadden slechter af dan de jaren ervoor. Dit is ook terug te zien in het aantal mensen dat er is overleden tijdens de coronacrisis.

Samenwerkende Kwaliteitsregistratie

Deze cijfers komen uit het onderzoek naar de impact van corona op de zorg dat is uitgevoerd door de Samenwerkende Kwaliteitsregistratie (SKR). De organisaties van het SKR beschikken over de gegevens van meer dan tien miljoen patiënten in Nederland. In samenwerking met wetenschappelijke verenigingen is er voor het eerst een grootschalig onderzoek gedaan naar de kwaliteit van de zorg in 2020.

Nierpatiënten

Door de volle ic’s zijn er meer mensen overleden dan bij voorgaande jaren. In 2018 en 2019 overleed 2,4 procent van de 80.000 patiënten die na een ongeval, zoals een auto-ongeluk of een val in huis, in het ziekenhuis belandden. Uit nieuwe cijfers blijkt dat dat percentage in coronatijd gestegen is tot maar liefst 2.9 procent. Met name nierpatiënten kwam er slechter van af, en liepen een zeer groot risico als ze besmet raakten met corona. Een kwart van alle dialysepatiënten met corona overleed in 2020. Dit zijn 1270 nierpatiënten en is vijftien procent meer dan de jaren ervoor.

Huidkanker

Vanwege de hoge bezetting van de ziekenhuizen die veel coronapatiënten hadden, was het niet mogelijk om andere zorg te bieden of pas veel later door te laten gaan. Dit was met name het geval in de eerste golf vanaf maart 2020. Artsen zien daar nu de gevolgen van, onder meer bij kankerdiagnoses en operaties. Door het uitstellen van afspraken en de operaties zien oncologen nu veel meer patiënten met tumoren in een verder gevorderd stadium. In de tweede golf lag dit aantal veel hoger, en had bijvoorbeeld veertig procent van de patiënten met huidkanker te maken met uitzaaiingen in de hersens. Dit aantal lag in de periode voor de coronacrisis veel lager, namelijk 27 procent.

Reguliere zorg hervatten

Doordat er minder coronagevallen op de intensive care liggen, heeft de zorg meer ruimte om de gebruikelijke zorg te hervatten. Er zijn namelijk meer operatiekamers die gebruikt kunnen worden. Ook is het mogelijk om vaker de kritieke zorg te leveren die binnen zes weken moet gebeuren. Op dit moment worden daarom gemiste en uitgestelde behandelingen ingehaald. Volgens Sjoerd Bulstra, van de Nederlandse Orthopedische Vereniging, is het alleen niet haalbaar dat dat in dit jaar allemaal mogelijk is. Zo zegt hij: “We hebben onvoldoende mensen om die zorg te verlenen. Het is niet verstandig om zomaar extra dagen of avonden met hetzelfde personeel te gaan werken, de kans op kwaliteitsverlies is dan te groot. Er moet personeel bij om die inhaalslag verantwoord te kunnen maken.”

Lees ook: Corona-checklist: dit moet je weten over vakanties, evenementen en testen

Bron: NOS, Metro Nieuws | Beeld: Pixabay