Inflatie steeg deze maand weer naar nieuwe recordhoogte

inflatie

De volledige cijfers worden 6 oktober verwacht

Uit cijfers van het statistiekbureau CBS blijkt dat het dagelijks leven in september 17,1 procent duurder is geworden dan in dezelfde maand een jaar daarvoor. Dit betekent dus dat de prijzen nóg harder zijn gestegen dan vorige maand, toen de inflatie op 13,7 procent stond. En ook dat was al een nieuw record.

Inflatie

De inflatie is al een lange tijd erg hoog. Dit komt met name doordat de energieprijzen door het plafond gaan. En niet alleen de hogere kosten van de energie worden steeds voelbaarder, ook in voedselprijzen gaan we de inflatie steeds meer merken. De cijfers die het statistiekbureau deelt zijn een eerste raming, wat betekent dat de 17,1 procent gebaseerd is op nog onvolledige gegevens. Het inflatiecijfer kan dus nog worden aangepast. Deze volledige cijfers worden op 6 oktober verwacht.

Europese cijfers

Dat de volledige cijfers pas over een week worden vrijgegeven, is niet raar. Het cijfer volgens de Europese methode valt namelijk altijd hoger uit dan de eigen methode van het CBS, wat dus volgende week pas verschijnt. In de definitieve cijfers worden onder andere de kosten voor wonen bijgehouden, zoals de huurprijzen. In tegenstelling tot de eigen methode van het CBS laat de Europese methode dit achterwege. De reden dat er überhaupt een Europese methode is, is omdat landen op deze manier de inflatie makkelijker met elkaar kunnen vergelijken.

Maar ook de methode van het CBS kan niet geheel in lijn liggen met de realiteit. Het CBS berekent namelijk de prijzen van energie op basis van nieuwe contracten. En dat terwijl niet alle huishoudens in september een nieuw energiecontract hoefden af te sluiten, waardoor de inflatie mogelijk lager ligt. Het CBS werkt aan een nieuwe methode voor het meten en berekenen van de energieprijzen. Hierin worden de ontwikkelingen van de energieprijzen verfijnder in kaart gebracht.

Lees ook: Oud-Kamervoorzitter Arib werkt niet mee aan onderzoek grensoverschrijdend gedrag

Bron: NU, AD | Beeld: Pexels