KNVB krijgt veel kritiek naar aanleiding van OneLove-band op WK

KNVB

Hun besluit schoot bij veel mensen in het verkeerde keelgat

Er is veel te doen over de ‘OneLove-band’ op het WK. Tijdens de wedstrijd Nederland-Senegal droeg aanvoerder Virgil van Dijk de band niet, wat de KNBV-kritiek opleverde. Gisteren liet de KNBV weten dat ze daarvoor naar een internationaal sporttribunaal wilden stappen, maar dat blijkt niet te kloppen. Wij vertellen je meer over de situatie.

Op het laatste moment gewijzigd

Op de OneLove-band is een hartje met het cijfer 1 te zien, in combinatie met de pan-Afrikaanse en panseksuele vlag. Landen willen ermee uitstralen dat ze alle vormen van discriminatie afkeuren. De KNVB liet eerder weten dat ze voor de volle 100 procent achter OneLove en de bijbehorende boodschap staan. Toch ontstond er ophef, omdat Virgil van Dijk de band tijdens de eerste wedstrijd van Nederland niet droeg. De KNVB was op het laatste moment gezwicht voor druk van de FIFA. Die dreigde met een gele kaart als de OneLove-band op het veld te zien zou zijn.

“Wij staan voor de OneLove-boodschap en blijven die uitdragen, maar onze eerste prioriteit op het WK is wedstrijden winnen”, zei de KNVB daarover. “Dan wil je niet dat de aanvoerder de wedstrijd begint met een gele kaart. Daarom hebben we met pijn in ons hart besloten om af te zien van ons plan.”

Toch niet naar het tribunaal

In de media was vervolgens te lezen dat de KNVB samen met zes andere Europese voetbalbonden naar het CAS (het internationale sporttribunaal) stapte. Ze wilden daarmee het verbod op de band aanvechten. Later liet een woordvoerder van de KNVB weten dat dat niet meer aan de orde was.

De KNVB heeft duidelijk gemaakt dat ze zich gesteund voelen door Amnesty International, Nike, FIFPro en COC. “We gaan dan ook door met de OneLove-campagne, in binnen- en buitenland. Eerder hebben de aanvoerders van Nederland en negen andere landen met de OneLove-band gevoetbald tijdens duels in de Nations League. Die wedstrijden vallen onder de UEFA en dat gaf geen problemen. In maart volgend jaar staat het Nederlandse betaald voetbal in het teken van de strijd tegen racisme en discriminatie.”

Wel actie van de Duitsers

Wat de KNVB extra kritiek opleverde, is dat het Duitse elftal zich wél duidelijk heeft uitgesproken. Voorafgaand aan de wedstrijd tegen Japan hebben ze een groepsfoto gemaakt, waarbij ze allemaal hun hand voor hun mond hielden. Daarmee wilden ze een signaal afgeven aan FIFA. Voorzitters van de John Blankenstein Foundation en de Roze Kameraden vinden het gebrek aan actie bij Nederland teleurstellend. “Bij het eerste het beste dreigement doen ze toch niets, uit angst”, aldus Paul van Dorst (Roze Kameraden). “Pak die gele kaart gewoon en vecht die aan. Bewaak de morele ondergrens die je nu overboord gooit omdat je die kaart niet wil hebben.”

Schuld van de FIFA en Qatar

Volgens Amnesty is het allemaal de schuld van Qatar en de FIFA. “Dat zijn de echte boosdoeners. Zij zijn degenen die dit hebben afgedwongen”, aldus Amnesty-woordvoerder Ruud Bosgraaf. Ze begrijpen wel dat de KNBV is gezwicht. “Een gele kaart riskeren voor de aanvoerder, dat ga je natuurlijk niet doen”, zegt Bosgraaf. Toch betreuren ze het dat de KNVB niet naar het sporttribunaal is gestapt. “Zo’n stap was een mooi signaal geweest richting de FIFA dat het onmogelijk maken van het dragen van zo’n OneLove-band onbestaanbaar is. We vinden dat ze dat wel hadden moeten doen.”

Lees ook: Nicol Kremers is gehoord in mishandelingszaak Peter Gillis

Bron: NU.nl, METRO Nieuws | Beeld: ProShots