Koning in kersttoespraak: ‘We moeten blijven samenleven’

kersttoespraak-koning-willem-alexander

De koning staat bij de kersttoespraak stil bij verbinding met elkaar

Koning Willem-Alexander deed dit jaar zijn kersttoespraak vanuit de hal in Paleis Huis ten Bosch. Hier sprak hij over samenleven, de problemen in het land en de persoonlijke verhalen van Nederlanders die het moeilijk hebben.

Nieuwe bijbel

De koning begon zijn toespraak met de nieuwe bijbel en verteld dat het verhaal ook in deze tijden veel steun geeft. “Het verhaal van de geboorte van Jezus blijft tot de verbeelding spreken. Overal en steeds weer geeft het mensen troost en moed. Ook nu, deze kerst, die noodgedwongen zoveel soberder en stiller is dan wij allemaal hoopten.”

Verschillend

Hierbij benadrukt hij dat ieder mens zijn eigen verhaal heeft, en dat we vrij zijn om te denken en geloven wat we willen. “Wij mensen zijn immers heel verschillend. We kijken op heel verschillende manieren tegen het leven aan. We zijn vrij om ons eigen wereldbeeld te vormen en onder woorden te brengen. Gelukkig maar!”

Zorgpersoneel

In zijn kersttoespraak bedankte hij de mensen in de zorg voor hun krachtsinspanning de afgelopen tijd. Toch uitte hij ook zijn bezorgdheid over de spanning in de samenleving, en vertelde het verhaal van een jonge agent die zich moest ontfermen over een slachtoffer toen hij met stenen werd bekogeld. Maar ook slachtoffers van de toeslagenaffaire kwamen aan bod.

Verbinding

De koning stond daarnaast stil bij de behoefte voor verbinding, vooral in een tijd als deze. “Het ontbreekt ons niet aan de verhalen, maar het kost ons soms moeite om ernaar te luisteren en de mensen erachter te zien. We moeten blijven zoeken naar wat we met elkaar delen. Ook al liggen standpunten ver uit elkaar: we moeten blijven samenleven.” Volgens hem ‘ligt in de verbinding de kiem voor een gezamenlijk verhaal’ en kan bijdragen aan de oplossing van problemen die het land raakt, zoals de coronapandemie en de klimaatverandering.

Ons verhaal

Als laatste deed de koning een beroep op iedereen: “Wij maken de geschiedenis. Welk verhaal zal men later over ons vertellen? Welke inbreng leveren wij? De invloed van ons is groter dan we vaak denken.”

Lees ook: Top 2000 is van start: 168 uur muziek tot oudejaarsavond

Bron: RTL Nieuws, NOS | Beeld: BrunoPress

Array