Dit zijn de meest populaire woonplaatsen in Nederland

Deze twee gemeenten zijn met afstand het hardst gegroeid

De huizenmarkt staat roodgloeiend, en er wordt volop door het land verhuisd. Waar sommige plaatsen steeds meer inwoners kwijtraken, zijn er ook enkele plekken die qua inwoners steeds verder groeien. Twee woonplaatsen steken in het bijzonder met kop en schouders boven de rest uit, blijkt uit onderzoek van de NOS en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dit zijn de meest populaire woonplaatsen als we kijken naar de bevolkingsgroei.

Populaire woonplaatsen

Qua binnenlandse verhuizingen, zijn de gemeenten Waddinxveen en Blaricum het hardst gegroeid van alle Nederlandse gemeenten. Dit schrijft de NOS op basis van onderzoek door het CBS. Per duizend inwoners, groeiden deze plekken met ruim zeventig nieuwe inwoners. Dat is veel meer dan andere Nederlandse gemeenten. Geen enkele andere gemeente kon per duizend inwoners zoveel nieuwe mensen verwelkomen.

Senioren

Ook in de buurt van Blaricum is het goed vertoeven, blijkt uit de cijfers. Zo blijkt de gemeente Laren namelijk het populairst onder senioren. Laren kon per duizend inwoners 29 senioren verwelkomen. Ook de gemeenten Westerveld, Noord-Beveland en Schiermonnikoog bleken populair onder vijftigplussers. Een verbindende factor tussen deze plekken is dat er veel groen in de omgeving te vinden is. Op zich niet verrassend, want zeg nu zelf: je oude dag in een groene oase doorbrengen? Daar zeggen veel mensen geen nee tegen.

Leegloop

Omdat het hier puur gaat over verhuizingen bínnen Nederland, betekent de groei op de ene plek ook dat er op een andere plaats meer leegloop moet zijn. Dit zijn onder meer gemeenten als Amstelveen, Maastricht, Delft en Groningen. Deze studentensteden zien veel vertrekkers. Ook de gemeenten Noordenveld, Cranendonck en Noordoostpolder zagen veel inwoners vertrekken. Dat is het gevolg van azc’s binnen de gemeente, waarvandaan veel mensen vertrokken zijn.

Lees ook: Koopwoningen zijn voor het eerst in drie jaar weer iets goedkoper

Bron: NOS | Beeld: Pixabay, MrsBrown