Oei: je loopt binnenkort nóg meer kans om geflitst te worden

Het aantal mobiele flexflitsers wordt verviervoudigd

Het experiment waarbij het Openbaar Ministerie (OM) de jacht op hardrijders en bellers achter het stuur inzette, is door haar proefperiode heen. Inmiddels is er besloten om nog meer van die apparaten in te zetten op de Nederlandse wegen. Het bleek namelijk een heleboel geld op te leveren.  

Wat zijn flexflitsers?

Flexflitsers zijn flitspalen die gemeenten op flexibele wijze kunnen inzetten en verplaatsen naar verschillende locaties. Ze worden vaak tijdelijk geplaatst op wegen waar excessieve snelheid een probleem is. De gedachte hierachter is dat automobilisten die te hard rijden onverwacht worden geconfronteerd met deze flitsers, een boete ontvangen, en hopelijk hun rijgedrag aanpassen en vertragen. Eerst werden de flexflitsers ingezet als tijdelijk experiment, maar inmiddels hebben ze hun waarde bewezen en is dus besloten dat het aantal wordt uitgebreid.

90.000 boetes

De mobiele flitspalen hebben tot aanzienlijk meer boetes geleid dan hun vaststaande varianten. Een test op de A1 resulteerde binnen slechts enkele maanden in maar liefst 90.000 boetes, wat omgerekend neerkwam op een totaalbedrag van 5 miljoen euro aan boetekosten. Daarom heeft het OM besloten om het aantal flexflitsers aanzienlijk uit te breiden. De huidige voorraad van 28 flexflitsers wordt opgevoerd naar maar liefst 125 stuks, bijna vijf (!) keer zo veel als voorheen. Dit houdt in dat automobilisten binnenkort nog meer op hun hoede moeten zijn.

Veiliger

Volgens landelijk verkeersofficier Achilles Damen ligt de nadruk daarentegen niet zozeer op de extra inkomsten die de flexflitsers opleveren. De proef op de A1, waar de flitsers werden ingezet, liet namelijk een daling van 66 procent wat betreft overtredingen zien nadat de boetes waren uitgedeeld. Voor Damen is vooral deze afname van cruciaal belang, zoals hij uitlegde in zijn verklaring aan De Telegraaf.

“De automobilist is hardleers. Vandaar dat we onze aanpak gaan intensiveren om het [verkeer] veiliger te maken. Het gaat ons puur om het veiliger maken en boetes werken daarbij kennelijk goed. In de volksmond wordt gezegd dat de flitspalen en trajectcontroles een melkkoe voor de overheid zijn, maar als iedereen zich netjes aan de regels houdt, snijdt dat geen hout. Zorg ervoor dat je met z’n allen veilig thuiskomt.”

Lees ook: Man ontvangt verkeersboete van 1,3 miljoen euro

Bron: Autobahn | Beeld: Adobe Stock

Array