Druk op de zorg te groot: opnamestop in vijf ziekenhuizen

ziekenhuizen opnamestop

Coronapatiënten moesten overnachten op de spoedhulp

De druk op de zorg lijkt nu echt te groot te zijn. In ieder geval in Zuid-Holland, waar diverse ziekenhuizen maandagavond geen coronapatiënten meer konden opnemen. Minstens vijf ziekenhuizen in de regio hadden een opnamestop. Dat betekende voor sommige coronapatiënten dat ze op de spoedeisende hulp moesten overnachten. 

Opnamestop

Het Albert Schweitzer-ziekenhuis in Dordrecht, de Rotterdamse ziekenhuizen Franciscus Gasthuis, Ikazia en Maasstad én het IJsselland Ziekenhuis in Capelle aan den IJssel konden maandagavond geen nieuwe coronapatiënten meer opnemen. In sommige van deze ziekenhuizen konden de coronapatiënten nog wel gezien en beoordeeld worden, maar konden ze vervolgens niet worden opgenomen. In dat geval werd er gekeken of ze naar een ander ziekenhuis konden. Kon dit niet, dan moesten zij op de spoedeisende hulp overnachten.

Brabant

Ook in het zuiden is de situatie kritiek. In Brabant liggen momenteel 460 coronapatiënten, waarvan 90 op de intensive care. “Dat is echt veel. Het is een zware belasting voor de ziekenhuizen”, stelt Bart Berden, woordvoerder namens de Brabantse ziekenhuizen, in het AD. “We zien iets van een afvlakking in het aantal besmettingen, maar we zitten nog steeds in de kritieke alarmfase. En we verwachten de komende tien dagen nog veel nieuwe patiënten.” Volgens Berden is de rek wel uit de zorg. Het zorgpersoneel is moe, terwijl het aantal patiënten steeds maar toeneemt. Ook willen de ziekenhuizen bedden vrijhouden voor reguliere zorg, zoals voor hart- en kankerpatiënten. “Maar het wordt steeds moeilijker.”

Noodkreet

Berden pleit daarom, samen met veel collega’s, voor fors strengere maatregelen. “Om verspreiding echt tegen te gaan, moeten we stoppen met samenkomen”, stelt hij. Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, sluit zich daarbij aan. Volgens hem hebben extra maatregelen sowieso een gunstig effect op de druk op de ziekenhuizen. Hoe minder streng het beleid, hoe langer het duurt voor de situatie in de zorg weer rustiger wordt.

Persconferentie

Vanavond zullen premier Rutte en minister De Jonge van Volksgezondheid weer een persconferentie houden over de coronamaatregelen. Mogelijk sluit het kabinet musea, bioscopen, theaters, bibliotheken en pretparken vanaf donderdag voor twee weken. Daarnaast zou het maximumaantal mensen dat samen op straat mag zijn mogelijk verlaagd worden van vier naar twee.

Lees ook: Kun je besmet raken met het coronavirus als je je aan alle adviezen houdt?

Bron: Algemeen Dagblad | Beeld: Unsplash, Jonathan Borba