Ouders en scholen hebben te weinig oog voor online kinderlokken

kinderlokken

Ook online zijn kinderlokkers actief

Als kind word je constant gewaarschuwd dat je absoluut niet met een vreemde mee mag gaan, ook al geeft hij of zij je een snoepje. Maar veel ouders en scholen zijn zich te weinig bewust dat kinderlokken ook online gebeurd. Digitaal kinderlokken wordt ook wel grooming genoemd en scholen en ouders besteden hier niet genoeg aandacht aan.

Grooming

Van grooming is sprake als een volwassene online contact met een kind zoekt om die te ontmoeten of seksueel te misbruiken. Dit gebeurt vaak op socialmediaplatforms waar kinderen veel op actief zijn zoals Snapchat en TikTok. De daders doen zich voor als leeftijdgenoten en proberen het vertrouwen van kinderen te winnen door met ze te chatten. Zo probeert de dader om kinderen zo ver te krijgen dat ze naaktbeelden van zichzelf sturen. Dit kan dan weer gebruikt worden als chantage-materiaal om nog meer beelden te ontvangen, of om een fysieke afspraak af te dwingen.

Scholen

Slachtofferhulp ontvangt jaarlijks tientallen meldingen van groomingslachtoffers, maar volgens de organisatie is dit slechts het topje van de ijsberg. “Slechts 10 tot 15 procent van alle slachtoffers van seksueel geweld overwint de drempel om hulp te gaan zoeken”, vertelt Roy Heerkens van de hulporganisatie aan NU.nl. Op dit moment zijn scholen niet verplicht om aandacht te besteden aan grooming en kinderen in te lichten van de gevaren online. Ook ouders zijn te weinig op de hoogte van de risico’s van online kinderlokken.

Weinig toezicht

Roos Koolhof van centrum voor veilig seksueel opgroeien Qpido hoopt daarom dat uitleg over grooming verplicht wordt opgenomen in lesprogramma’s. Ook wil ze dat zowel kinderen als ouders voorlichtingen krijgen over veilig internetgedrag. Grooming is hartstikke strafbaar, dus wanneer dit jouw kind overkomt, is het belangrijk om aangifte te doen en slachtofferhulp te zoeken.

Ook is het volgens Roy belangrijk dat ouders niet boos moeten worden op kinderen die slachtoffer zijn van grooming. “Als een kind slachtoffer wordt van grooming, is de menselijke reactie van ouders om het kind daarvan de schuld te geven”, legt hij uit. Een reactie van ouders is dan bijvoorbeeld: ‘Waarom heb je die foto’s dan ook gestuurd?’ Slachtoffers voelen vaak al schuld en schaamte. Het moet duidelijk zijn dat slachtoffers nooit schuld hebben”, stelt Roy. Als ouders kun je dus het beste reageren met: ‘Ik vind het heel erg dat dit jou is overkomen. We gaan samen naar een oplossing zoeken’.

Lees ook: Jack van Gelder terug bij HLF8 na meldingen grensoverschrijdend gedrag

Bron: NU.nl| Beeld: Pexels