Ruim helft meisjes en jonge vrouwen wordt online seksueel geïntimideerd

online intimidatie

Dat blijkt uit een onderzoek onder 14.000 meisjes en jonge vrouwen uit 32 landen

Ruim de helft (58 procent) van de meisjes en jonge vrouwen tussen de 15 en 25 jaar krijgt te maken met online seksuele intimidatie. Hierbij gaat het onder andere om denigrerende opmerkingen en dreiging met seksueel geweld, zoals verkrachting. Dat meldt Plan International na grootschalig internationaal onderzoek. 

Grootschalig onderzoek

Plan International ondervroeg ruim 14.000 meisjes en jonge vrouwen uit 32 landen voor het onderzoek, waaronder uit Australië, Brazilië, Benin, Indonesië, Sudan en India. Uit het onderzoek bleek dat 58 procent van de meisjes, meer dan de helft dus, te maken heeft met online seksuele intimidatie. In Nederland deden duizend meisjes en jonge vrouwen mee aan het onderzoek. Van de Nederlandse meisjes heeft ook 58 procent te maken (gehad) met online seksuele intimidatie.

Online intimidatie

Zulke intimidatie bestaat voor een groot deel (59 procent) uit kwetsende en beledigende opmerkingen. Ook gaven de meisjes en jonge vrouwen aan te maken te krijgen met seksuele intimidatie (37 procent). Hierbij gaat het bijvoorbeeld om seksuele opmerkingen, maar ook vragen om seks in ruil voor geld of producten. Ook worden veel meisjes (39 procent) bedreigd met seksueel geweld. Denk hierbij aan dreiging met verkrachting of het sturen van pornografische beelden. De online intimidatie vindt vooral plaats op Facebook (39 procent) en Instagram (23 procent).

Gevolgen

Zulke intimidatie heeft flinke gevolgen voor de meisjes en jonge vrouwen. Bijna een kwart van de meisjes voelt zich fysiek onveilig door online intimidatie. Twee op de vijf geven aan dat het hun zelfrespect verlaagt en dat het hen mentale en emotionele stress veroorzaakt. Ook krijgt twintig procent van de meisjes en jonge vrouwen problemen op school. Ook meldt Plan International dat veel meisjes zich minder durven uit te spreken, zowel online als offline. “Wij strijden niet alleen voor, maar juist ook mét meisjes en jonge vrouwen voor gelijke rechten en kansen. Online intimidatie legt meisjes wereldwijd het zwijgen op. En dat terwijl juist het internet zoveel kansen biedt voor meisjes om hun stem wel te kunnen laten horen”, aldus Garance Reus-Deelder, directeur van Plan International Nederland.

Ongestoord toegang tot het web

Door de wereldwijde lockdowns gaan momenteel 700 miljoen meisjes niet naar school en brengen zij meer tijd dan ooit door op het internet, meldt Plan International. Helaas zijn ze op het internet vaak het doelwit van intimidatie, omdat ze jong zijn én omdat ze meisjes zijn. Wanneer zij zich ook nog uitspreken over vrouwenrechten, feminisme of politieke kwesties, neemt de intimidatie veelal toe. Hierdoor voelen meisjes en jonge vrouwen zich bedreigd en onveilig, waardoor zij zich minder uit durven te spreken. Plan International benadrukt dan ook dat het juist nu, in tijden van corona, essentieel is dat meisjes ongestoord toegang hebben tot de mogelijkheden van het web.

Lees ook: Ook Beau van Erven Dorens kreeg oneerbaar verzoek van Job Gosschalk: ‘Hij vroeg me mijn broek uit te trekken’

Bron: Plan International | Beeld: Pexelstuss