5x waarom je beter een menstruatiecup kunt gebruiken dan een tampon

Een menstruatiecup heeft zo zijn voordelen

Hoewel de menstruatiecup in de laatste jaren pas echt aan populariteit won, is het geen nieuwe uitvinding. Sterker nog, de eerste bruikbare, commerciële menstruatiecup stamt uit het jaar 1937. Sindsdien is de cup volop verbeterd en geïnnoveerd, waardoor wij nu de keuze hebben uit veel verschillende menstruatiecups. En die menstruatiecups hebben zo hun voordelen ten opzichte van tampons en maandverband. Wij leggen het je uit. 

Wat is een menstruatiecup?

Een menstruatiecup is een herbruikbare cup, gemaakt van siliconen, rubber of thermoplastisch elastomeer van medische kwaliteit, die je in de vagina aanbrengt. Het cupje zuigt zich als het ware vacuüm, waardoor het blijft zitten. In tegenstelling tot tampons of maandverband absorbeert de cup het menstruatiebloed niet, maar vangt het het op. Hoe tampons op sommige vlakken voordeliger zijn dan maandverband en vice versa, heeft de menstruatiecup ook zo zijn voordelen.

1. Goed voor het milieu

Een van de belangrijkste voordelen van de menstruatiecup, is dat-ie goed is voor het milieu. Je koopt er immers één (of twee), die je elke menstruatie opnieuw kunt gebruiken. Je hoeft ‘m alleen even schoon te spoelen en je kunt ‘m weer inbrengen. Na de menstruatie even grondig reinigen en de cup is weer klaar voor volgende maand.

2. Goedkoop

Een gemiddelde menstruatiecup kost zo tussen de tien en twintig euro. Dat is natuurlijk behoorlijk prijzig als je het vergelijkt met tampons of maandverband. Maar waar je tampons en maandverband na één keer gebruiken in de prullenbak gooit, kun je de menstruatiecup even omspoelen en opnieuw gebruiken. Daarnaast blijven menstruatiecups zo’n vijf tot tien jaar goed, dus het is de investering wel waard.

3. Houdt meer dan een tampon

Ben jij vaak hevig ongesteld? Dan kan een menstruatiecup een echte game-changer zijn. Een menstruatiecup kan namelijk veel meer bloed opvangen dan een gewone tampon kan absorberen, soms zelfs tot twee à drie keer meer. Dat scheelt je veel bezoekjes aan het toilet.

4. Langer laten zitten

Ook als je niet heel hevig bloedt tijdens je ongesteldheid, is dit een voordeel. Je kunt een menstruatiecup namelijk veel langer laten zitten dan een tampon of maandverband. Bij maandverband merk je al snel dat het niet lekker meer zit en wil je jezelf redelijk vaak op een dag even opfrissen daaronder. Een tampon kun je maximaal acht uur laten zitten. Houd je deze langer in? Dan loop je risico op het toxic shock syndrome ofwel de tamponziekte. Een menstruatiecup kun je echter tot wel twaalf uur laten zitten. Ideaal als je een dagje op pad bent of als je gewoon geen zin hebt om ‘m telkens te verwisselen.

5. Gaat geur tegen

Als je ongesteld bent, kan dat een bepaald geurtje met zich meedragen. Er wordt gezegd dat menstruatiecups deze geur tegengaan. Dit komt doordat de cups het bloed opvangen, waardoor dit bloed niet blootgesteld wordt aan lucht (zoals dat bij een tampon en bij maandverband wel het geval kan zijn).

Moeilijkheden

Een menstruatiecup kent echter niet alleen maar voordelen. Zo kan het lastig zijn om het gebruik van een menstruatiecup onder de knie te krijgen. Het voelt in het begin misschien wat onnatuurlijk om de cup in te brengen en het zal dan ook even passen en meten zijn. Daarnaast zul je misschien ook verschillende cups moeten proberen om de juiste voor jouw lichaam te vinden. Ook het verwijderen van de cup en het schoonmaken ervan kan de nodige moeilijkheden opleveren. Zo kan het – net als bij het verwisselen van een tampon of maandverband – een beetje rommelig zijn. Daarnaast kan het ongemakkelijk zijn om de cup op je werk of op een openbaar toilet te verwisselen en schoon te maken. Tot slot zou een menstruatiecup er ook voor kunnen zorgen dat je spiraaltje los komt te zitten. Dit probleem kan opgelost worden door de draadjes van het spiraaltje zo kort mogelijk af te laten knippen.

Lees ook: Ongesteld? Zo voorkom je dat opgeblazen gevoel tijdens ‘die tijd van de maand’

Bron: Well+Good | Beeld: Unsplash, Oana Cristina