Aan deze symptomen kun je een galwegontsteking herkennen

galwegontsteking

Je kunt het aan een paar dingen herkennen.

Heb je weleens last van koude rillingen of pijn in de rechterkant van je buik? Dan zou het zomaar eens kunnen dat je een galwegontsteking hebt. We zetten alle symptomen van zo’n ontsteking op een rijtje en vertellen hoe je er weer vanaf komt.

Buikpijn

Buikpijn is natuurlijk erg vervelend, maar kan in de meeste gevallen wel verholpen of verminderd worden. Wanneer je bijvoorbeeld menstruatiepijn hebt, kan een warme kruik wellicht helpen. Wanneer je echter kampt met een galwegontsteking, is een kruik lang niet voldoende om de pijn te verlichten. Sterker nog, het kan tot ernstige complicaties leiden. Wat een galwegontsteking precies is? We leggen het je uit.

Galwegen

In je lever bevinden zich een aantal kleine galkanaaltjes, die samen komen in grotere galwegen. De galvloeistof wordt via deze wegen afgevoerd naar je galblaas en daarna naar de dunne darm. Dit heb je nodig om vetten te kunnen verteren. Bij een galwegontsteking zijn deze galwegen rondom je lever ontstoken. Zo’n ontsteking kan komen door een verstopping over vernauwing van je galwegen. De vloeistof stroomt hierdoor niet goed door, waardoor bacteriën zich makkelijk in de galwegen kunnen gaan nestelen. De meest voorkomende oorzaak van zo’n verstopping? Een galsteen. Maar ook een aangeboren afwijking of een tumor kan de oorzaak zijn.

Symptomen

Volgens de Maag Lever Darm Stichting kun je een galwegontsteking op tijd herkennen aan de volgende symptomen.

  • Koude rillingen
  • Koorts
  • Jeuk
  • Pijn in de rechterbovenbuik
  • Geelzucht (huid en oogwit kleuren geel)

Als je hier last van hebt, is het verstandig om de huisarts te raadplegen. Er is namelijk een bloedonderzoek voor nodig om vast te stellen of je de ontsteking ook echt hebt en wat de precieze oorzaak is. Een MRI-scan kan eventuele afwijkingen opsporen, zodat ze op tijd verholpen kunnen worden. In de meeste gevallen kan dit met antibiotica, maar bij galstenen moeten deze soms ook operatief verwijderd worden. Kortom, houd het in de gaten en ga bij deze symptomen naar de dokter.

Lees ook: Dit zijn de 7 signalen van een blindedarmontsteking

Bron: Margriet | Beeld: Pexels