Dit zijn de 7 signalen van een blindedarmontsteking

7 signalen blindedarmontsteking

Aan de hand van deze symptomen onderscheid je blindedarmontsteking van ‘gewone’ buikpijn

Buikpijn is natuurlijk erg vervelend, maar kan in de meeste gevallen wel verholpen of verminderd worden. Wanneer je bijvoorbeeld menstruatiepijn hebt, kan een warme kruik wellicht helpen. Wanneer je echter kampt met een blindedarmonsteking, is een kruik lang niet voldoende om de pijn te verlichten. Met deze 7 signalen waarschuwt je lichaam je dat er écht iets aan de hand is.

Aan deze signalen kun je een blindedarmontsteking herkennen.

Blindedarmontsteking

Een belangrijk verschil tussen gewone buikpijn of menstruatiepijn en blindedarmontsteking, is dat de laatste acuut ontstaat en extreem pijnlijk is. Men spreekt daarom ook vaak van een ‘acute blindedarmontsteking’. Omdat de pijn erg heftig is, heb je onmiddellijk door dat het foute boel is. Veel patiënten omschrijven de pijn als iets wat ze nooit eerder hebben ervaren.

Symptomen

De volgende zeven alarmsignalen zijn karakteristiek voor een (acute) blindedarmontsteking:

  1. Hevige, vaak plotselinge pijn die rondom de navel begint.
  2. Na een paar uur zakt de pijn meestal af naar rechts in je onderbuik.
  3. De pijn wordt steeds erger.
  4. De klachten voelen als iets wat je nog nooit eerder hebt meegemaakt.
  5. Het aanraken en loslaten van je buik doen zeer. Ook hoesten, diep inademen of andere schokkende bewegingen veroorzaken scherpe pijn.
  6. Je hebt verhoging (meestal niet hoger dan 39 graden).
  7. De pijn kan gepaard gaan met misselijkheid, verminderde eetlust, constipatie en overgeven.

Operatie

Een blindedarmontsteking gaat niet vanzelf over en daarom moet de blindedarm zo snel mogelijk operatief verwijderd worden. Dat gebeurt onder narcose en vaak door middel van een kijkoperatie. Wanneer de blinde darm niet op tijd wordt verwijderd, kan de blindedarm openbarsten. Hierdoor komt de inhoud van de darm in de buikholte terecht, wat op zijn beurt weer een buikvliesontsteking kan veroorzaken.

Wormvormig aanhangsel

De term ‘blindedarmontsteking’ is eigenlijk een verwarrende. In werkelijkheid is namelijk niet de blindedarm zelf ontstoken, maar het wormvormig aanhangsel. Dit aanhangsel wordt ook wel de appendix genoemd. Bij een operatie wordt meestal alleen de appendix verwijderd, de rest van de blindedarm blijft intact.

Lees ook: Deze ‘onschuldige’ gewoonte kan wijzen op Parkinson en dementie

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Maag Lever Darmstichting | Beeld: Pexels