Afblijven: zo raak je minder vaak je gezicht aan met je handen

handen gezicht aanraken afblijven

Stop met het aanraken van je gezicht!

Even lekker in je ogen wrijven, krabben aan dat kleine pukkeltje op je gezicht of een stukje tussen je tanden weghalen. Ga maar eens na: je zit ontzettend vaak aan je gezicht. Ondanks dat dit de normaalste zaak van de wereld is, moeten we hier nu echt mee stoppen. Door continu aan je gezicht te zitten ligt een verdere verspreiding van het coronavirus op de loer – en dat moeten we samen proberen te voorkomen.

Onbewuste aanrakingen

Viezigheid van een deurklink, het scherm van je telefoon, de handvaten van je fiets of een voorwerp in de supermarkt: je smeert het zonder na te denken op je gezicht. Uit een onderzoek van Duitse onderzoekers zitten we niet zonder reden aan ons gezicht. Zij analyseerden een elektrische activiteit in de hersenen voor en na een spontane aanraking van het gezicht. Hieruit bleek dat we ons gezicht aanraken om stress te verlichten en emoties te beheersen.

Maar goed: hoe blijf je van je gezicht af?

  • Zet een bril of zonnebril op wanneer je naar buiten gaat. Wedden dat je hierdoor minder in je ogen gaat wrijven?
  • Ondanks dat thuisquarantaine het perfect moment is om je huid even te laten ademen, kun je toch beter een laagje make-up opsmeren. Je zult hierdoor een stuk minder aan je gezicht zitten.
  • Merk je dat je veel aan je ogen zit, omdat ze zo ontzettend jeuken? Krab je veel aan je wangen omdat je daar zo’n droge huid hebt? Probeer dit probleem dan op te lossen met goede hydratatie. Hierdoor zul je uiteindelijk minder aan je gezicht zitten.
  • Wil je toch echt even in je ogen wrijven, gebruik dan een tissue, zodat je handen alsnog je gezicht niet aanraken. Daarnaast zou je ook handschoenen kunnen dragen. Hierdoor raak je minder snel je ogen, neus of mond aan. Daarnaast leven virussen niet lang op stof of leer.

Uiteraard is het, behalve het niet aanraken van je gezicht, ook enorm belangrijk om de boel goed schoon te houden. Poets regelmatig de deurklinken, handvaten op je fiets en je toetsenbord of telefoonscherm. In deze heftige periode nét iets vaker dan je normaal zou doen. Succes!

Lees ook: Zo voorkom je dat je aankomt tijdens de thuisquarantaine

Bron: Women’s Health | Beeld: Unsplash