Aha: zo weet je of je aan de slaapziekte narcolepsie lijdt

narcolepsie

Misschien ben je daarom wel zo moe

Heb je af en toe ineens aanvallen van vermoeidheid? Val je soms ineens in slaap of heb je weleens slaapverlamming meegemaakt? Dat kan erop wijzen dat je aan narcolepsie lijdt. Wij vertellen je meer over deze zeldzame aandoening.

Wat is narcolepsie precies?

Iemand die aan narcolepsie lijdt, valt overdag vaak plotseling in slaap. In de meeste gevallen begint narcolepsie als iemand tussen de 15 en 35 jaar oud is, maar het kan ook eerder of later in het leven ontstaan. Wel is het altijd zo dat het blijvend is.

Hoe narcolepsie ontstaat

Narcolepsie ontstaat als je te weinig hypocretine aanmaakt. Hypocretine is een stofje in je brein dat ervoor zorgt dat je lang wakker kunt blijven en goed kunt doorslapen. Waarschijnlijk is narcolepsie een auto-immuunziekte. Je lichaam veroorzaakt dan schade aan de hersencellen die hypocretine maken. Het is nog altijd onduidelijk waarom dat bij sommige mensen ineens gebeurt.

Hoe herken ik narcolepsie?

Het belangrijkste punt waaraan je narcolepsie herkent, is dat je overdag vrijwel altijd slaperig bent. Ook als je lang genoeg geslapen hebt, ben je overdag standaard moe. Je kunt plotseling in slaap vallen, zelfs als je iets aan het doen bent. Daarnaast wordt iemand met narcolepsie ’s nachts vaak kort wakker.

Een ander symptoom van narcolepsie is dat je spieren soms ineens slap worden, bijvoorbeeld als je lacht of schrikt. Dit kan een paar seconden, maar ook een paar minuten duren. Vaak zijn je spieren kort verlamd als je net wakker wordt of voordat je in slaap valt. Dit kan voor paniek zorgen, omdat je dan ineens niet kunt bewegen. Iemand met narcolepsie heeft vaak heftige dromen, vooral aan het begin en aan het eind van de nacht. Tot slot kan narcolepsie ervoor zorgen dat je je aandacht nergens bij kunt houden en dat je sombere gevoelens hebt.

Wat je eraan kunt doen

Je kunt zelf verschillende dingen doen om minder last te hebben van narcolepsie. Door voor regelmaat in je leven te zorgen, af en toe kort te slapen overdag en regelmatig te sporten, verminderen de klachten. Ook is het slim om alcohol en drugs te vermijden, omdat die de klachten juist verergeren.

Er zijn medicijnen die de klachten van narcolepsie kunnen verminderen. Denk daarbij aan antidepressiva (tegen de slappe spieren en heftige dromen) en stimulerende medicijnen (zodat je overdag beter wakker blijft). Begin hier nooit zelf aan, maar raadpleeg altijd eerst je huisarts. Die kan je doorverwijzen naar een somnoloog, een specialist in slaapstoornissen. Je weet dan zeker dat je een plan op maat krijgt.

Lees ook: Op dit tijdstip gaan slapen zou heel goed zijn voor je hart

Bron: Thuisarts | Beeld: Pixabay