Hoe besmettelijk zijn gebruikte mondkapjes eigenlijk?

Er slingeren steeds meer mondkapjes rond op straat en in de berm

Nu mondkapjes een onderdeel van ons dagelijks leven zijn geworden, zien we ze ook steeds vaker als zwerfafval op straat, in de berm of in het park liggen. Hoe besmettelijk zijn deze gebruikte, weggegooide mondkapjes eigenlijk?

Vraag het Gommers

Het is een van de vragen die ook voorbijkomt in de podcast Vraag het Gommers. IC-arts Diederik Gommers geeft daarin uitleg en antwoord op allerlei vragen over het coronavirus. “Dat moeten we toch echt anders doen”, begint Gommers over de mondkapjes die niet in prullenbak, maar op straat belandden. Kunnen we die mondkapjes veilig oprapen of moeten we er met een grote boog omheen lopen?

Overleving van het virus

De IC-arts adviseert om de mondkapjes in ieder geval niet bij het middenstuk vast te pakken. “Het coronavirus heeft in principe jou nodig om te overleven. Maar ook buiten, in een waterige omgeving, kan het best wel lange tijd blijven bestaan.” Daarnaast kunnen de virusdeeltjes langer overleven dan aanvankelijk gedacht op sommige materialen. “Misschien wel een dag, twee dagen of drie dagen. Dat betekent dat in het middenstuk van de mondkapjes het virus mogelijk een aantal dagen kan overleven. Dus als je dat mondkapje van een ander in het midden vastpakt, dan heb je mogelijk het virus aan je vinger.”

Handen wassen

Een gebruikt mondkapje kan dus mogelijk besmettelijk zijn. Als je er een opruimt, van jezelf of van een ander, ga dan voorzichtig te werk. “Als je een mondkapje opgepakt hebt en in de prullenbak hebt gegooid, dan moet je daarna wel even je handen wassen. Je kunt ook het elastiekje vastpakken. De kans dat het virus aan het elastiekje zit, is al vele malen kleiner, maar het is niet nul.” Volgens Gommers kunnen we dus ook na het oprapen van een mondkapje aan het elastiekje het best zo snel mogelijk onze handen wassen. “En als dat niet snel kan, raak dan niet met je handen je gezicht aan.”

Lees ook: Mondkapjesplicht: dit zijn de uitzonderingen voor mensen met een beperking of ziekte

Bron: Vraag het Gommers | Beeld: Pexels